sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Tim Walker: Lost in Suomi

Lapsuudessa Tim Walkerin naapurustossa asui perhe nimeltä Kivinen, jotka olivat erilaisia – kohtelias tapa korvata sana ”omituisia”. Kivisten tavat poikkesivat paljon paikallisten perheiden tavoista. Kivisten lapset kirmasivat pihalla alasti, Kiviset eivät tuhlanneet puheluissaan aikaa kohteliaisuuksiin, vaan menivät suoraan asiaan. Silloin Tim ei vielä tiennyt, miten paljon suomalaisuuden kanssa päätyisikään tekemisiin. 17-vuotiaana hän tapasi suomalaisen tytön ja se oli nuorelle pojalle menoa se. Pariskunta päätyi yksiin, naimisiin ja asuivat alkuun yhdessä Yhdysvalloissa, mutta lasten myötä muuttivat Suomeen. Kirjassa Tim kertoo kokemuksiaan suomalaisista, suomalaisten tavoista, kulttuurista ja suomalaisuudesta sekä tietysti – kulttuurieroista. Niitähän on Amerikkaan verraten aika paljon.

Tim on opettaja ja muiden opettajien mielestä hän tervehtii käytävillä törmätessä liian usein, kerran päivässä riittää – enempi on liikaa. Opettajana hän tekee myös tarkkoja huomioita Suomen kehutusta koulutusjärjestelmästä.

Kirjassa nousee esiin paljon asioita, joita itse pitää itsestäänselvyytenä. Lakanoiden viikkaaminen, ihmisten rauhallisuus, saunominen ja penkkiurheilu pääasiassa jääkiekon parissa. Timillä tuntuu olevan positiivinen suhtautuminen, sillä mikään asia ei korostu erityisen negatiiviseksi, kummastuttavaa sen sijaan on moni asia. Suomalaisten jokakesäinen jäätelöhimo esimerkiksi, jäätelökojut aukeavat sunnuntaisin jo ennen kauppoja. Kepeys säilyy mukana koko ajan, siivittäen Lost in Suomen positiiviseksi lukukokemukseksi.

Suomalaisia kiinnostaa enemmän tervehtiä perheen koiraa, kuin Timiä vaimoineen ja lapsineen. Walkerin kokemukset tuntuvat osuvilta ja tarkkanäköisiltä. Myös vertailu Yhdysvaltojen tapoihin tuo lisää mielenkiintoa kirjaan.

Kustannus S&S 2016
kuunneltu äänikirjana
207s./ 4h 12min
Äänikirjan lukija: Eino Heiskanen

8 kommenttia:

 1. Oi tämä täytyy kyllä lukea! :D Olen seurannut hänen blogiaan silloin tällöin, ja siellä on kans ihan hauskoja juttuja kulttuurieroista yms. En tiennytkään, että hän on kirjoittanut kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa mainittiinkin tuo blogi, mutten vielä ole saanut aikaiseksi kurkkia sitä, kiitos muistutuksesta! Hauska kirja, kannattaa lukea. :)

   Poista
 2. Itseäni aina kiinnostaa, miten ulkomaalaiset näkee suomalaiset. Tää on varmasti hauska! Olen lukenut jotain Walkerin haastatteluja ja miehellä tuntuu olevan suomalaisuudesta myös uutta sanottavaa/uusia näkökantoja. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa se on sitä perus-uteliaisuutta että kiinnostaa muiden mielipiteet ja ajatukset :D Kyllä tätä kuunnellessa hauskaa oli!

   Poista
 3. Tämä voisi olla ihan kiinnostava luettava. Ihan siksikin, että kokisinko itse asiat samoin eli vertailumielessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirja tuntui kuin hujahtavan ohi, joten kyllä luulisin luettunakin viihdyttävän sen hetken. Taitaa olla aika nopealukuinen.

   Poista
 4. Minua aina kiinnostaa nämä kulttuurierot ja meitä suomalaisiahan yleensäkin kiinnostaa, mitä muut meistä ajattelevat... Joten luen varmasti tämän kirjan jossain vaiheessa, kuulostaa kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllähän meitä suomalaisia kiinnostaa. Suosittelen, Tommikin alkoi kuuntelemaan tätä ja tähän mennessä pitänyt :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!