perjantai 2. joulukuuta 2016

Bloggaamisesta

Syy miksi aloitin kirjabloggaamisen on aika yksinkertainen. Tarkoitus on saada omia tuntojaan, ajatuksiaan kirjoista ylös. Mun ongelmana on muisti, eikä se ongelma ole mikään pieni. Vaikka pitäisin jostain kirjasta kovasti, sen sisältö unohtuu multa hetkessä – sen takia haluan kirjata ylös. Kun nyt olen miettinyt asiaa enemmän, en halua vain pintapuolisesti raapaista kirjaa, kuvailla vähän juonta ja kertoa oman lyhyen mielipiteeni. Varmasti kyllä jatkossa tulee olemaan lyhyitä tekstejä, mutta jos jonkin kirjan kohdalla käy niin, että se saa kirjoitus-flowni ryöpsähtämään, annan sen kaiken tulla.

En halua olla blogiini etäinen, haluan että voitte jollain tasolla tuntea mut. Haluan, että kirjoittamisen avulla mulla jää paremmin mieleen kirjan sisältö, miksi pidin tai en pitänyt kirjasta.


Osaan asennoitua oikein blogin kirjoittamiseen. Mulla olisi ongelmia, jos kirjoittaisin vain johonkin muistikirjaan tai näpyttäisin koneella muuten vaan. Se ei toimisi mulla, tämä blogi antaa mulle syyn kirjata ylös, koska mä haluan. Ajattelen kirjaa lukiessa ”kirjoitan tästä blogiin” - ja sitten kirjoitan. Kun ajattelen, että mun pitää – niin mun pitää. Jos blogia ei olisi ja haluaisin kirjoittaa kirjasta, en saisi itseäni luultavasti motivoitua siihen. Blogi tuo siihen syyn, miksi kirjoitan. Jos taas mulla on kirja, josta en aio blogata, en kirjoita siitä mitään, vain luen sen ja käy taas se sama – vähän ajan päästä kirja on jo ihan unohtunut.

Ei muistin kanssa ainoat ongelmat ole lukemisen muistamisessa – siihen vain heikko muistaminen vaikuttaa ehkä eniten elämässäni.


Jo se, että ylipäänsä kirjoitan kirjasta, auttaa muistamaan paremmin. Blogiin voin aina palata tekstien luo, selata sitä niin paljon kuin haluan. Voin palata niihin ja lukea niistä tunnoista, jotka kirja on aiheuttanut. En ole tähän mennessä kovin syvällisesti postauksissa avannut mitään, mutta se on varmasti osittain sellaista alkukankeutta. Kun on vasta aloitellut kirjoittamaan kirjoista, ei niistä edes ole osannut kirjoittaa niin hyvin – ei sillä että nyt jo muka osaisin.

Vastedes(ainakin tässä kuussa, koska muutama postaus on tekeillä) kuitenkin tulee näkymään ainakin muutamia vähän enemmän avaavia postauksia, joihin uskon saaneeni enemmän omia tuntojani ylös. Tietysti lyhyemmät tekstit säilyy siellä seassa, eikä lyhyempi teksti tarkoita huonoa kirjaa. Välillä kirja voi häikäistä olemalla niin hyvä, että jää oikein sanattomaksi. Paljon riippuu myös siitä, kuinka rattaat sattuvat juuri sillä hetkellä raksuttamaan päässäni. En myöskään aio enää mennä nukkumaan kirjoitus-flow päällä, vaikka kello olisi kuinka paljon. Silloin en nukahda ja ideat valuvat hukkaan.


Kirjoittamalla kirjoista onnistun löytämään jotain uusia ajatusmaailmoja. Onnistun sillä parantamaan heikkoa muistiani ja ehkä se vaikuttaa positiivisesti ruostuneisiin kirjoitustaitoihini. Toivottavasti myös jatkossa.

Bloggaaminen on harrastus johon saa kulutettua yllättävän paljon aikaa ja sitä oikeastaan olen kaivannutkin, lukemisen ohelle jonkin toisen harrastuksen. Bloggaaminen on toiminut siihen hyvin.

Mulla on itseasiassa ollut pari blogia aiemmin. Peliaiheinen (muistaakseni siellä taisi olla muutama leffapainotteinen juttu myös) vuonna 2010, jolloin pelasin enemmän. Sitä blogia en kovin kauaa pitänyt, pari kuukautta? Sen jälkeen oli vuorossa blogi, jota varmaan kutsuisin lifestyle-blogiksi? Sitä pidin pidempään(ehkä vuoden), mutta epäaktiivisesti. 2013-2014 pidin musiikkiaiheista blogia, joka oli myös säännöllisen epäsäännöllinen ja hiipui kesällä 2014 kokonaan pois. Mihinkään noista blogeista en sitoutunut millään tavalla ja sinne postailu oli epäsäännöllistä.


Tämä kirjablogi taas on vienyt mukanaan kokonaan. Alkuinnostus on ollut suuri, mutta sellainen ylenpaattinen innostus alkaa ehkä jo hiipumaan ”pitämiseksi”. Eikä se ole huono asia. Mulla on kaikkien harrastuksien kanssa vuosien aikana ollut ongelmana innostuksen nopea hiipuminen ja se harrastuksesta ”pitämisen” tunne on ehkä sitten jäänyt pois. Sitten ne harrastukset on tyssänneet kuin seinään. Tämän kanssa en usko käyvän niin.


Se mitä varmasti tulee jossain vaiheessa tapahtumaan, on postaustahdin hidastuminen ja se kuuluu asiaan, sitten jossain vaiheessa. Ei ihan vielä.


Joulun odotus jatkuu. Tämä oli joulukalenterin luukku numero 2.

20 kommenttia:

 1. Mulla on vähän sama, että ilman blogia ei tulisi kirjoitettua mitään luetuista kirjoista ylös. Jonkun ajan päästä ne unohtuisi. Mä oon aina lukenut tosi paljon, mutta vain harvan niistä muistan (vaikka ne olisi ollut hyviäkin). Joskus olen lainannut kirjastosta kirjan ja about 100 sivua luettuani tajuan että olen jo lukenut sen. :D Jotenkin se jää paremmin tuonne aivoihin hautumaan, kun kirjasta alkaa kirjoittamaan ja pitää miettiä, että miten minä tästä kertoisin muille. Muutenkin se tuskainen tunne, kun on lukenut jonkun tosi hyvän kirjan, eikä ole ketään kellä kiinnostaisi kuunnella sun jorinoita siitä... Senkin takia kirjablogi on mainio juttu. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla usein on hyvästä kirjasta jäänyt sellanen tunne, muistaa kyllä että oli hyvä kirja, muttei muista miksi tai muutenkaan pahemmin kirjan sisältöä. Noinkin on käynyt, että olen aloittanut saman kirjan uudelleen ja jossain kohtaa tajunnut miksi se tuntuu niin tutulta - koska olen lukenut sen jo. Totta tuokin, eipä mulla ilman blogia olisi mitään mihin tai kenelle vuodattaisin hyvistä kirjoista. Tietysti Tommille mutta ei mekään nyt ympäri vuorokauden jakseta kirjoista paasata keskenämme. :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Voi kiitos<3 Mä vaan epäilen ettei Tommi oo samaa mieltä tosta meiän yhteiskuvasta :D Kyllä tää postaus ainakin läpäs seulan, ku se luki tän illalla.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus! :)
  Minäkin unohdan tosi nopeaan hyvienkin kirjojen ja leffojen juonet, jos en kunnolla esim. keskustele niistä jonkun kanssa. Unohtaminen on kyllä toisaalta myös kätevää (varsinkin leffojen kohdalla), kun voi katsoa/lukea ne parhaat uudestaan, ilman että aiempi luku/katsomiskerta laimentaisi kokemusta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut tuosta, että unohtaminen on toisaalta kätevää. Hyvä huomio. Mulla vaan leffojen kohdalla käy siinä usein niin, että alan katsomaan leffaa josta en etukäteen muista mitään ja sitten sitä katsoessa yhtäkkiä muistaakin. Toisaalta nuorempana tajusin leffoista usein uusia asioita toisella katselukerralla.

   Poista
 4. Yritin joskus tota, että kirjoitin kirjoista ylös vihkoon ja välillä koneellekin, mutta aika lyhyeen se mullakin loppui. Sittemin kirjablogista on tullut elämäntapa. Blogiyhteisö on myös hyvin kannatteleva, joka on mahtava juttu.

  Kiitos kiinnostavasta postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti on elämäntapa tullutkin, kun olet vain yhden kirjan jättänyt (ymmärrettävästi) kolmen vuoden aikana bloggaamatta. Yhteisö on hieno juttu, on hauska jakaa omia ajatuksiaan ja lukea muiden mielipiteitä.

   Poista
 5. Bloggaaminen on todella mukava ja jopa inspiroiva harrastus. On hyvä pohtia omia motiivejaan ja syitä blogata, sieltä se intokin sitten kumpuaa. On totta, että kirja säilyy varmasti paremmin mielessä, kun siitä kirjoittaa ajatuksiaan ja tuntojaan ylös.

  Kiva tutustua sinuun paremmin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista :)<3
   Ja oikeassa olet, kun on miettinyt syitä bloggaamiselle, tuntuu että ideoita ja ajatuksia kumpuaa nyt paremmin.

   Poista
 6. Minustakin on kiva kirjoittaa muistiin kirjan juonta ja ajatuksiani, mutta välillä tuntuu siltä, että jotkut postaukset on liian paljastavia. Olen yrittänyt kehittyä kirjoittajana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ainakaan huomannut blogissasi, että paljastaisit liikaa ja toisaalta kirjasta voi olla vaikeaa kertoa paljastamatta liikoja. Kirjottamisessa kehittyy tietty vain yhdellä tapaa, kirjoittamalla. :)

   Poista
 7. Tiia, kiva lukea blogipohdintaasi!

  Minä pidin lukupäiväkirjoja (paperivihkoja) joskus ammoisina aikoina, en enää blogiaikana. Hyvin usein käy niin, että kun joku kirjoittaa varsinkin jostain vanhemmasta kirjasta se tuntuu ihan uudelta, kunnes alkaa raksuttaa, minähän olen lukenut tuon 70-luvulla. :) Siis tällaista on kun ihminen lähestyy seitsemääkymmentä. Elokuvissa sama! Olen katsonut montakin leffaa uudestaan muistamatta, mikä oli loppuratkaisu. Blogi on hyvä ihan muistamisenkin kannalta. Yhteisöllisyys viettelee. Kirjoittaminen lukijoille on niin eri kuin pelkästään itselle.

  Teidän yhteiskuvat on mahtavia: <3

  Bongaan toiseksi viimeisestä kuvastasi Bobin joulun. Minulla on tämä hankittuna itselleni joulukirjaksi englanninkielisenä A Gift from Bob. Tulen aina hyvälle tuulelle, kun katson kirjan kantta.

  En ole pitänyt kenenkään postauksia paljastavina ja kirjoitan monesti itsekin omaan elämääni peilaten. Eikös se ole vähän kuin lahja, kun kertoo itsestään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos<3 Ihanasta kommentista ja kuvakehusta. Meiän kuvissa on aina vähän tämmöstä tekemisen meininkiä.

   Mullekin on käynyt noin elokuvien kanssa, ei välttämättä muista edes ikinä nähneensä, tai sitten jos elokuvan katsomisesta on todella kauan - ei muista juuri mitään. Toisaalta välillä joidenkin elokuvien kohdalla on käynyt niin, etten muista katsoneeni ja sitten katsoessa muistan yhtäkkiä lähes koko elokuvan juonen. Erikoisia juttuja nämä.

   Ja totta puhut, bloggaamisessa yhteisöllisyys on mahtavaa, se kun saa tuoda julki omaa mielipidettään ja kuulla muiden. Saa uusia vinkkejä ja näkökulmia!

   Mukavia lukuhetkiä Bobin parissa. :) Hyväntuulinen kansi todellakin ja niin on Katukatti Bobin tarina.

   Viimeisestä lauseestasi, täysin oikeassa olet.

   Poista
 8. Sama vika täällä, että unohdan nopeasti lukemani kirjat, jopa vaikka ne olisivat olleet kuinka huippuja mielestäni. Siksi kyllä hyviä nämä blogit, täältä voi muistutella asioita mieleen. Ja onhan unohtamisessa se hyvä puoli, että voi lukea samat kirjat moneen kertaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen joskus tehnyt, lukenut parin vuodem sisään jonkin kirjan pariin otteeseen (ei ollut edes kummoinen... Mua on auttanut jo se, että kirjoittaa ja tietysti sitten myöhemmin voi vielä palata vanhoihin teksteihin.

   Poista
 9. Haluan vaan sanoa, että teillä on tosi mukava flow täällä blogissa ja tänne on kiva tulla vierailulle. (: <3 Ja ihana kuulla että oot saanut tästä harrastuksesta intoa. Mulla lukutahti on kiihtynyt nyt kun olen alkanut pitää blogia, se on ihan positiivista kans.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kiva kuulla! Mäkin viihdyn sun blogissa tosi hyvin - tykkään sun kuvista kauheasti ja sellasesta yleisestä fiiliksestä :) Kiitos ihanasta kommentista, tällaiset piristää kyllä kummasti.
   Tosi hienoa, että blogi on lisännyt lukutahtia! Mulla ehkä vähän hidastunut lukutahti. Keväällä ja kesällä oli niin kova lukuinto päällä, että nyt on silleen sopivasti rauhoittunut.

   Poista
 10. Hei Tiia ja olipa mukavaa lukea sinun bloggauskokemuksistasi ja hurahtamisestasi tähän ihanaan kirjablogiharrastukseen! :) Itse olen pitänyt kirjablogia aika kauan ja suljinkin sen viime vuoden lopulla, kun luulin että nyt riittää ja tunsin kyllästymistä. Hah! Minulle tuli kuitenkin ikävä rakasta blogiani ja nyt on taas uusi innostus kirjoittaa lukemistani kirjoista. Nimenomaan se on hyvin tärkeää tuon oman muistamisen kannalta, mitä on lukenut, mitä kirja on sisältänyt, miten se on vaikuttanut ja mitä mieltä olen ollut. Kirjoituksiin on hyvä sitten palata jälkeenpäin. Kun olin tauolla, tuli vähemmän kirjoitettua kirjoista, toki vinkkausta varten paperille, mutta se ei ole ihan sama asia. Kirjoittamisen iloa sinulle Tiia jatkossakin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista :)<3 Hienoa, että palasit bloggaamaan. Tietysti jos tulee tunne, että kyllästyttää, niin voi pitää taukoa ja palata bloggaamaan jos tulee se tunne taas, että voisi jatkaa! En usko, että itsellänikään paperille kirjoittaminen ajaisi samaa asiaa. Ne olisi muutenkin varmaan aika sekavia muistiinpanoja, joista voi olla jälkikäteen vaikea saada selkoa, ellei erikseen yrittäisi selkeästi kirjoittaa.

   Ja kirjoittamisen iloa myös sinulle! (ja lukuiloa myös)

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!