keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Ferdinand von Schirach: Syyllisyys

Meidän piti Tiian kanssa mennä maanantaina kirpparireissulle etsimään uusia kirjoja, mutta suunnitelmiin tuli muutos, kun kirppis olikin sulkenut ovensa ennen aikojaan. Niinpä päädyimme vähän aikaa sitten Lahteen avattuun uuteen Tiimariin. Tiimarista löytyi kummankin suureksi yllätykseksi alelaari, jossa oli suuri valikoima Atenan kirjoja 2e/kpl. Tämä kyseinen teos lähti mukaan mielenkiintoisen takakansitekstinsä perusteella.

Kirja sisältää yhteensä 15 novellia, joissa kaikissa kantavana teemana ovat rikokset ja moraali. Novellien pituus vaihtelee aina parista sivusta yli pariinkymmeneen. Kirjailija toimii ammatiltaan puolustusasianajajana ja on ottanut suurimpaan osaan novelleistaan vaikutteita oikeista rikoksista, joita on ollut oikeudessa puolustamassa. Huolimatta samasta kantavasta teemasta novellista toiseen, en ainakaan itse kokenut minkäänlaista toistoa novelleissa, sillä kaikki tapaukset joita kirjassa kuvailtiin, olivat hyvin erilaisia.

Novelleista suosikeiksini nousivat mm. tarina, jossa kotonaan huumelaboratoriota pyörittänyt hampaaton mies saikin linnatuomion sijaan joululahjaksi uudet hampaat, sekä kertomus mystisestä puolalaismiehestä, joka kuljetti peräkontissaan valokuvia useista ruumiista. Viidentoista novellin joukkoon mahtui yhteensä vain kaksi omasta mielestäni heikompaa tarinaa, jotka nekään eivät kehnoja olleet. Muiden taso vain oli niin paljon kovempi.

Vaikka novellit ovat pääosin aihepiiriltään melko rankkoja, on teksti silti erittäin kevyttä luettavaa. Von Schirachin kerrontatyyli todella ampaisee mukaansa ja olinkin pakotettu lukemaan koko novellikokoelman saman päivän aikana, vaikka kuinka yritin säästellä niitä myös myöhemmäksi. Useisiin novelleihin on vakavien aiheiden keskelle saatu myös mukavasti huumoria mukaan. Välillä ironian kohteeksi joutuu oikeuslaitos, välillä rikolliset.

Kävin heti keskiviikkona katsomassa löytyykö alelaarista lisää kirjailijan tuotantoa, sen verran vakuuttunut tästä novellikokoelmasta olin. Pettymyksekseni, ensimmäistä novellikokoelmaa Rikoksia ei ollut tarjolla, mutta onneksi sentään löytyi miehen romaani, Collinin tapaus.

Suosittelen tätä lämpimästi kaikille novellien ja rikoskirjallisuuden ystäville. Osallistus tällä myös Ompun luotsaamaan novellihaasteeseen. Nyt meidän luettujen novellien yhteismäärä on 54.

Oma ostos
161s.
Atena 2014


7 kommenttia:

 1. En ollenkaan tiennytkään, että tämä on novellikokoelma. Aika mainiolta kuulostaa varsinkin just tuo mainitsemasi novelli, jossa tuomion sijasta tyyppi saa uudet hampaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, suosittelen ehdottomasti tsekkaamaan kokoelman. :)

   Poista
 2. Se, etteivät nämä 15 erillistä kertomusta ole valmiiksipureskeltuja, läpikaluttuja, vaan jättävät lukijalle ilmavaa ajattelun- ja oivaltamisenvaraa on erityisen kiehtovaa ja von Schirachin vahvuus kirjailijana.

  "Asiat ovat niin kuin ovat." Tämä ensilehdellä oleva Aristoteleen toteamus kuvaa mielestäni oivasti teoksen ja kirjailijan vahvataustaisen kirjoitystyylin luonnetta ollen noin yleispätevästikin luonteeltaan relevantti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puit ajatuksiani sanoiksi paremmin mitä osasin itse arvostelua tehdessäni! :D

   Juuri tuo ajatteluvaran jättäminen lukijalle tuossa von Schirachin tyylissä kiehtoi. En enää edes muistanut tuota Aristoteleen lainausta ensisivulla, mutta oikeassa olet, se kuvaa kirjaa täydellisesti. :)

   Poista
  2. Tässä se saksalainen 'tatsi', josta alla mainitsin. Toteavuus ja että kaikkea ei pureskella valmiiksi, jättää lukijan mielikuvitukselle tilaa.

   Poista
 3. Pidin sekä Syyllisyydestä että Collinin tapauksesta: Kynän jäljessä näkyy sekä kirjoittajan ammatti että kansallisuus -hyvällä tavalla. Saksalaisen kirjallisuuden toteavuus on usein rönsyilevyyttä tehokkaampaa. Vrt. vaikka Böllin tuotanto.

  Lukisin von Schirachilta enemmänkin.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, tuo toteava tyyli sopii näihin novelleihin täydellisesti! Collinin tapauksenkin tulen lukemaan varmasti ihan lähiaikoina.

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!