sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Salla Simukka: Valkea kuin lumi & Musta kuin eebenpuu

Kirjat jatkavat Salla Simukan Lumikki-trilogiaa, jonka ensimmäisestä osasta Punainen kuin veri ehdin jo kirjoittaa. Tarkoitus ei alunperin ollut kuunnella näitä heti perään, mutta kuten jo tuttua, tilanteet muuttuvat. Ensimmäisessä osassa oli sopivasti toimintaa ja sellaistahan on mukava kuunnella! Pakko myöntää, että en luultavasti olisi näitä jatko-osia enää lukenut mutta äänikirjana nämä tuntuvat toimivan paremmin.

Valkea kuin lumi, on trilogian toinen osa. Siinä Lumikki kaipaa yksinoloa ja rauhaa ja päättää lähteä Prahaan. Kuinka ollakaan hän ajautuu taas aikamoiseen soppaan. Yksin olemisen rauha jää väliin, sillä Lumikki törmää nuoreen naiseen, joka väittää olevansa Lumikin sisko. Hän kertoo nimekseen Zelenka ja että hänen ruotsalaisen isänsä nimi on Peter Anderson. Zelenka kertoo tunnistaneensa Lumikin vanhasta kuvasta.

Zelenkan "perhe" on omituinen. Hänen äitinsä on kuollut ja täysin tuntemattomat sukulaiset ovat ottaneet aikuisen tytön huomaansa ja kertoneet tälle että ovat sukua. Zelenka on asunut heidän kanssaan jo useamman vuoden ja pitää heitä pelastajinaan. Kakkososan pahis on uskonlahko, jonka takia Zelenka ja tietysti Lumikki myös ovat hengenvaarassa.
Kolmannessa osassa Musta kuin eebenpuu Lumikilla on stalkkeri, salainen ihailija. Ihailija tuntee Lumikin menneisyyden jopa paremmin kuin Lumikki itse. Muutenkin miehiä on tyrkyllä jopa kaksin kappalein. Kolmen kirjan ajan Lumikki on haaveillut entisensä Liekin perään. Nyt on uusi poikaystävä, mutta silti exä Liekki on mielessä koko ajan. Soppa on taas keitetty. Lumikin menneisyydestä aukeaa todella paljon näiden kahden kirjan aikana. Ensimmäisessä osassa lähinnä vähän vihjailtiin. Menneisyyteen oli ihan kiva kurkata, ja se mitä sieltä paljastui oli jopa yllättävää. Siitä plussaa.

Kovin realistisia nämä Lumikki-kirjat eivät ole (ei kai se ole kyllä tarkoituskaan). Miten sitä voisi yhdelle teinitytölle sattua näin paljon ja kaikesta hän selviää silti sankarina. En osaa näin kaikki osat kuunneltuani sanoa, mikä niistä olisi ylitse muiden, sillä jokainen osa tuntuu aika tasapaksulta sankaritarinan jatkolta. Ehkä nuorempia miellyttää, mutta mulla meni jo yli tuo Lumikin sankaruus. Vaikka kuuntelin kirjat ihan mielelläni, niin kolmas osa jo tökkii - onneksi se oli lyhyin. Vaikka nämä olivat ihan hyviä, niin todella - tauko tulee tarpeeseen. Ehkä näitä ei olisi kannattanut kaikkia putkeen kuunnella.

Lumikki on nuoresta iästään huolimatta harvinaisen itsenäinen ja looginen. Nämä ovat toki ihmisessä hyviä piirteitä, mutta pakko sanoa että irl en kestäisi tällaista täydellistä henkilöä. Onneksi en ole törmännytkään. Nuorena olisin kihissyt raivosta Lumikin luonteelle, nyt kun olen jo vanhuutta ja raihnaisuuttani vähän kypsynyt päädyn vain jupisemaan tänne kirjablogiimme.

Kuten sanottua, nämä olivat ihan luettavia, kuunneltavia mutta sain todella hetkeksi tarpeekseni nuortenkirjoista ja niistä on nyt pakko pysytellä hetki erossa. Helmet-haasteeseen laitan Valkoinen kuin lumi kohtaan 1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis ja Musta kuin eebenpuu kohtaan 21. Sankaritarina.

10 kommenttia:

 1. Olen lukenut Simukalta vain Sisarlan. Siitä kävi ilmi miten eläytyväinen satutäti hän on. Kaikkea oli runsaasti ja koukeroisesti ja rikkaasti... sitä piti sulatella jotta voi nauttia. Ehkä nuo muutkin Simukan tarinat vaativat ajan kanssa lukemista / kunntelemista, jotta ei tule ähky 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisarlasta pidin kovasti ja tykästyin Simukkaan ♥. Ei kyllä semmoisiakaan varmaan jaksaisi montaa kirjaa putkeen, että ehkä tässä nyt oli paljon kyse siitäkin.

   Poista
 2. Pitäisiköhän munkin kokeilla tätä sarjaa äänikirjoina.. Jotenkin tuo fyysinen kappale ei vain jaksa vieläkään innostaa:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä voisin noita äänikirjoja suositella :) Varsinkin jos on jotain kivaa tekemistä samalla.

   Poista
 3. Minä tykkäsin tosi paljon kaikista. Ehkä ensimmäinen oli kuitenkin paras. Varmaan olisi parempi lukea ajan kanssa, eikä yhteen putkeen.
  Eri asia oli kun luin viisi Harry Potteria peräkkäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mäkin ehkä ekasta pidin eniten. Joo, no ehkä ens kerralla en lue mitään sarjaa näin tiheään tahtiin :)

   Poista
 4. Mä luin nää kirjat muutamia vuosia sitten ja tykkäsin kyllä kovasti. Toki mullakin ajatuksissa juos tuo, että aika paljon tapahtuu tavalliselle teinitytölle jne. mutta sitten aattelin, että so what? tää on kirjallisuutta ja nää saa olla epärealistisia :D Mulla toki lukemisessa oli sit aina väliä kun luin heti ilmestymisen jälkeen kunkin niin seuraava ei heti ollut saatavilla. Nyt vois lukeakin uudelleen, kun enää ei kunnolla muista tapahtumia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, no niinpä. Niinhän se on ja kuuluukin olla. Ehkä näissä sarjoissa on hyvä pitää aina välillä väliä. Joku imu näissä kuitenkin on kun tuli kuunneltua kaikki :D Esim Valehtelevia viettelijöitä lukiessa olen pitänyt kirjojen välillä aina jonkun kuukauden tai pidemmän tauon.

   Poista
 5. Minua ehkä ennen kaikkea viehätti tässä sarjassa itse Lumikki, hän on jotenkin niin ihana persoona. Muutekin pidän Salla Simukan tyylistä todella paljon. Tiia, oletko lukenut Jäljellä ja Toisaalla kirjaparia? Suosittelen, jos et ole lukenut. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut niistä ja varmaan joskus luenkin. Nyt pidän pienen tauon nuortenkirjoista ja jossain vaiheessa voisin koittaa noita. En tiedä mikä mua siinä Lumikissa loppujen lopuksi tökki, ehkä olen itse liian samanlainen :D hahah.

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!