keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Minna Rytisalo: Lempi

Jos on viime vuoden aikana vähänkään enempää, kuin vain vilkaissut kirjablogeja, ei ole voinut välttyä Minna Rytisalon teokselta ja sen nostattamalta suosiolta. Todella moni olisi toivonut Lempiä Finlandia-ehdokkaaksi ja nyt kun kirjablogeissa on pukannut paljon juttuja viime vuoden suosikeista, Lempi on ollut monessa blogissa taas esillä - eikä turhaan.
Minna Rytisalo: Lempi

Kohdistin Lempiin kehuista huolimatta suuret ennakkoluuloni. Sota ja kauniiksi kehuttu kieli rokottivat kiinnostusta. Tommin ehdotuksesta kuitenkin sponttaanisti tartuin Lempiin ja annoin kirjan viedä. Enkä enää ihmettele, miksi se on niin paljon kehuja kerännyt. Mietin alkuun että miten voin edes kirjoittaa kirjasta, sillä siitä on kirjoitettu jo niin paljon hienoja postauksia. Miten voisin sitä enää paremmin kuvailla? Koska olen joulukuusta saakka pyrkinyt bloggaamaan jokaikisen lukemani tai kuuntelemani kirjan, en sallisi Lempin jäävän bloggaamatta. Ne muutamat kirjat joista Tommi on jo ehtinyt bloggaamaan, olen maininnut ne viimeisimmässä minikatsauksessa luetuiksi - en koe tarvetta blogata jo kerran blogatusta kirjasta.

Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista on myös kauniiksi kehuttu (myös omasta suustani) kirja, joka jätti kuitenkin kylmäksi. Olen siis onnellinen että uskaltauduin Lempin pariin näin pian.

Lempin tapahtumat sijoittuvat vuoden 1944 Lapin sodan aikoihin. Kirjan päähenkilö on nuori kauppiaantytär Lempi, joka ei kertaakaan itse pääse kirjassa ääneen, vaan hänen eloaan kuvataan kolmen muun henkilön kautta. Kaupunkilaistyttö on lyönyt hynttyyt yksiin Viljamin kanssa, he ovat menneet naimisiin ja Lempi on muuttanut pienen Pursuojan maatilalle. Ylioppilas Lempi ei ole tottunut sellaiseen elämään, jota maatila tuo tullessaan. Viljami ei kuitenkaan usko, että Lempi häntä hylkäisi.

Ensin ääneen pääsee Lempin mies Viljami, toiseksi heidän piikatyttönsä Elli ja viimeiseksi Lempin sisar, Sisko. Kirjan alussa äänessä on Viljami, joka rintamalla ollessaan saa kirjeitä Elliltä, joka kertoo Lempin häipyneen. Murtunut Viljami palaa pikkuhiljaa kotiinsa. Ei ole Lempiä, on vain lapset ja heitä hoitanut Elli. Jokaisen kolmen kertojan mielikuva Lempistä poikkeaa toisistaan aika suuresti. Viljami on rakkauden sokaisema, Elli taas ei varsinaisesti pitänyt emännästään, Siskon muistelmat taas tuntuvat realistisimmilta. Sota häljyy taustalla, mutta nimenomaan taustalla.

Lempi on esikoisteokseksi mainio ja se rakentuu upeasti. Oli hienoa heittää ennakkoluulot nurkkaan ja antaa kirjan viedä. Mukava yllätys. Koko kirjan ajan mukana seuraa jännite ja ajatukset muuttuvat aina uuden kertojan myötä. Mitään uutta sanottavaa kirjasta on vaikea keksiä, mutta se sanottakoon että tarina rakentuu hienosti parissa sadassa sivussa. Lempi on rakkaustarina, tragedia joka jää mieleen pyörimään. Alkuun kestää hetki päästä siihen sisälle, mutta kun pääsin, Lempi imaisi mukaansa ja kokonaisuus tuntuu harkitulta.

Gummerus 2016
234s.
kirjastolaina

Ei ole kirjaa turhaan kehuttu. Siksi se meneekin Helmet-lukuhaasteen kohtaan 2. Kirjablogissa kehuttu kirja.

12 kommenttia:

 1. Lempi on kyllä unohtumaton romaani ja siinä mielessä harvinainen herkku, että kestää useammankin lukukerran. Minäkin olin alkuun huolissani onko Lempin kieli ehkä liian runollista minun makuuni, mutta huoli oli turha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, todellakin kestää lukukertoja. Mielläni lukisin itsekin joskus uudelleen. Turha huoli täälläkin, tykkäsin todella paljon :)

   Poista
 2. Tiedän tunteen: kun jotain kehutaan hurjasti, tulee vastareaktio. Onneksi luin Lempin ajoissa. Rakenne on hieno, kuten sanot, samoin kieli. Jännite on käsinkosketeltava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä käy niin ja olen tosi iloinen että kuitenkin uskaltauduin lukemaan Lempin vaikka vähän alkuun emminkin. ♥

   Poista
 3. Olen myöhäisherännyt tämän kirjan suhteen. Luin jostakin todella hyvän lainauksen kirjasta ja varasin kirjan heti. Nyt sitten odottelen kirjaa, sillä ennen minua on 120 lukijaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh, siellä on pitkät jonot. Toivottavasti saat mahdollisimman nopeasti sen!

   Poista
 4. Minustakin Lempi oli todella hieno kirja enkä siinä mielessä ole vastarannankiiski. Viime vuosi piti kuitenkin sisällään niin monta mahtavaa kotimaista romaania että omien luettujen joukossa Lempi jäi hieman niiden varjoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä luet Krista niin paljon, ja kotimaista rutkasti että sulla on varmasti tosi hyvä kokonaiskuva. :) Olisi nyt tarkoitus itsekin panostaa kotimaiseen entistä enemmän. Oman hyllyn kirjat syynissä myös, joten saa nähdä miten paljon uutuuksia ehtii tänä vuonna lukemaan.

   Poista
 5. Tämä oli tosi hieno ja koskettava. Ja esikoisteos - ei uskoisi!

  VastaaPoista
 6. Samoilla linjoilla tosiaan ollaan! Toivottavasti Rytisalolta tulee muitakin kirjoja. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!