tiistai 10. tammikuuta 2017

Pekka Hiltunen: Onni

Kuten muutamaan kertaan on tullut todettua, olemme viime aikoina innostuneet äänikirjojen kuuntelusta. Onni on kiinnostanut kumpaakin meistä pidempään muutenkin, joten kun teos löytyi Bookbeatista äänikirjana, olihan siihen tartuttava.

Kirjassa on kolme eri kertojaa, joista eniten ääneen pääsee Oskari. Toimittaja, joka vihaa media-alaa ja sitä kuinka se on muuttunut vuosien saatossa oikeasta juttujen toimittamisesta turhanpäiväiseen klikkien kalasteluun. Oskari on kirjan alussa työhaastattelussa, joka ajautuu sivuraiteille ja Oskari alkaa yllättäen avautua elämästään psykologi Emmalle, minkä myötä ääneen kirjassa pääsevät myös Tuulikki alias Tuhannen mulkun Tuulikki ja Aapo alias Roady Runner.

Tuulikin kautta käydään läpi homojen asemaa 90-luvun Suomessa ja ennen kaikkea Rovaniemellä, sekä Tuulikin omaa seksityöläisyyttä. Tuulikin kautta kirjaan tuli mukaan myös monia riemastuttavia sivuhenkilöitä, kuten Paukku-Matias, jolta tuntuu löytyvän osuva sanonta joka tilanteeseen. Tuulikin tahto pelastaa kaikki Suomen homot on sympaattista.

Aapo taas on ilmeisen vahvasta maniasta ja psykoosista kärsivä "muusikko", joka elättelee itsestään suuria luuloja maailmankuuluna poptähtenä. Alkuun Aapo tuntui henkilöistä tylsimmältä, mutta mitä pidemmälle tarina eteni, sitä vahvemmin hänestä tuli mieleen eräs suomalainen Youtubeen materiaalia puskeva "muusikko", jonka musiikilliset lahjat tuntuvat olevan juuri Aapon tasolla; kotona kameralle puskettuja puolen minuutin kertosäkeitä. Aapo nousee siis yllättävän hyväksi nykypäivän karuksi kuvaajaksi. Tahtoisimme kysyä Pekka Hiltusella, onko Aapolla esikuvaa, vai nouseeko hän vain kirjailijan mielikuvituksesta? 

Kirja on todella viihdyttävä. Varmasti yksi viime vuoden parhaista kotimaisista. Jokaisen kertojan tarinat tempaavat vuorollaan täysin mukaansa, eikä kirjan kuuntelua meinannut millään lopettaa kesken. Aku Laitinen on lukijana vähintään yhtä loistava kuin Salatuissa Elämissä psykopaattina. Uskomme, että hänen ansiostaan tämä kirja toimi äänikirjana vielä paremmin kuin miten se olisi kolahtanut lukiessa. Hiltusen toimittajatausta näkyy kirjassa hyvin ja välittää Oskarin kautta upeasti vanhemman polven toimittajien mietteitä, joka kolahtaa meihin kovasti. Välttelemme kumpikin tietoisesti iltapäivälehtien selaamista verkossa. Todella hyvä aikalaisromaani tämän päivän toimittajan työstä, ylipäänsä muuttuvasta työelämästä ja homojen elämästä 90-luvun Rovaniemellä. Aapo "Roady Runner" taas onnistuu upeasti herättämään mielikuvia ja saa toteamaan "tätähän tämä on". 

WSOY 2016
395s. / 12h 52min
Lukija: Aku Laitinen
Kuunneltu äänikirjana

Kirjasta on vaikea keksiä mitään pahaa sanottavaa. Jopa kansikuva ja kirjan nimi ovat niin täydelliset kuvaamaan sisältöä, että Hiltusen voi sanoa luoneen aikaansa hyvin kuvaavan mestariteoksen.

Voimme kiittää ja ihmetellä miten samanlainen kirjamaku meillä onkaan, harvoin menee vikaan jos jompikumpi suosittelee toiselle jotain kirjaa - eikä Onni tehnyt poikkeusta. Tommi kuunteli Onnin ensin, joulukuun puolella. Helmet-lukuhaasteeseen tästä siis vain Tiia nappaa kirjan kohtaan 17. Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista. Muita sopivia kohtia mm. 2. Kirjablogissa kehuttu kirja, 6. Kirjassa on monta kertojaa, 30. Kirjan nimessä on tunne, 35. Kirjan nimessä on erisnimi, 41. Kirjan kannessa on eläin.

15 kommenttia:

 1. Tämä oli kyllä paikoin niin riemastuttava kirja, että nauroin ääneen ja luin miehelle pätkiä kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se äänikirjassa vähän harmittikin, kun olisi tehnyt mieli laittaa joku lainaus tähän, mutta toisaalta valintakin olisi ollut vaikea! Samaa mieltä kanssasi, hauskoja kohtia kirjassa riittää.

   Poista
 2. Kuulostaapa railakkaalta tarinalta! Minulla on kirjahyllyssäni Pekka Hiltusen romaani Iso, se ainakin oli hyvä. Tosin on jo vähän unohtunut, pitäisikin lukea se uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ison suunnittelinkin lukevani tänä vuonna, luin jotain juttuja siitä ja vaikutti kiinnostavalta. Onni ei ainakaan vähentänyt kiinnostusta - päinvastoin!
   Tiia

   Poista
 3. No mutta tämähän täytyy lukea! Minullakin on toimittajataustaa ja juuri noilta "kultaisilta" ajoilta ennen klikkihuorausta.

  Nyt jäi vaivaamaan, kuka olisi tuo suomalainen youtubeen tavaraa tuppaava "muusikko". :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahva suositus Onnille. Voin laittaa sulle viestiä vaikka facebookissa tosta "muusikko"-hommelista, haha :D
   Tiia

   Poista
 4. Tämä oli mahtava kirja, olen samaa mieltä teidän kanssanne: yksi viime vuoden parhaita kotimaisia. En muuten ollut huomannutkaan tuota sinistä kansikuvassa! Ihana yksityiskohta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, muutenkin kovin onnistunut kansitaide<3 Mahtava kirja kaikessa hauskuudessaan.

   Poista
 5. Hieno postaus hienosta kirjasta! Pekka Hiltusen kirjat kutkuttelevat faktapohjaisuutta kaipaavaa lukijaa, mutta myös viihdyttävät, pidän kunnianhimoisesta otteesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tiialla onkin jo lukulistalla Hiltusen Iso, pitää itsekin tutustua muuhun tuotantoon.
   Tommi

   Poista
 6. Hieno postaus hienosta kirjasta! Pekka Hiltusen kirjat kutkuttelevat faktapohjaisuutta kaipaavaa lukijaa, mutta myös viihdyttävät, pidän kunnianhimoisesta otteesta!

  VastaaPoista
 7. Hauskalta kuulostaa, ja kansi on ihan fantastinen 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi on hieno ja kirjan sisältöön täysin passeli :)

   Poista
 8. Jos olisi pakko valita paras kotimainen viime vuodelta, niin olisihan se pakko tämä Hiltusen kirja olla. Sääli, etteivät nuo isoimpien kirjallisuuspalkintojen valitsijat näemmä olleet samaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä meidänkin valinta tähän kirjaan kohdistuisi. Olisi kyllä ansainnut enemmän tunnustusta.

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!