sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Piper Kerman: Orange is the new black - Vuosi vankilassa

Kun valitsin Adlibriksesta pokkareita 3kpl hintaan kymmenen euroa, valitsin Hemingwayta ja Jane Austenia. Viimeinen kirja tuotti hetken päänvaivaa, mutta sitten päätin lisätä ostoskoriin Piper Kermanin Orange is the new black -vuosi vankilassa -kirjan. Orange is the new black lienee useimmille tuttu Netflixin saman nimisestä sarjasta, joka muuten on huippu! Paperilta ruutuun -lukuhaaste kaipasi myös täydennystä, joten tämä kirja sopi viime vuoden viimeisten päivien lukemisiksi kuin nenä päähän.

Orange is the new black kertoo Piper Kermanin omakohtaista tarinaa. Hän on menneisyydessään tehnyt rikoksen, kuljettanut huumerahoja silloisen tyttöystävänsä avuksi. Kerman oli suhteellisen pieni tekijä koko sopassa, hänen tyttöystävänsä ja muut sitten isompia. Tuosta on kulunut kymmenisen vuotta, Kerman elää tasapainoisessa suhteessa miehensä Larryn kanssa ja on jättänyt nuoruuden villitykset taakseen. Hän saa 15:n kuukauden tuomion vankilassa.

Kirjan takakannessa on lainaus:
”Tätä kirjaa on mahdotonta päästää käsistään, koska Piperin asemassa voisit olla sinä. Tai paras ystäväsi. Tai tyttäresi” - Los Angeles Times

Yleensä skippaan lainaukset kirjojen kansissa suosiolla, sillä ne yleisesti ottaen ovat kehua kehun perään. Tässä tapauksessa tuo lainaus kuitenkin vähän kismittää. Kermania kohdellaan jo vankilassa heti poikkeuksellisesti, hän herättää monissa ihmetystä, miksi ja miten hänenlaisensa joutuu linnaan. Niin, ei kai se hyvä ura, tasapainoinen parisuhde ja valkoinen iho ja ylempi keskiluokkaisuus takaa, ettei menneisyydessä olisi luurankoja (vaikka toki monilla on paljon huonommat lähtökohdat, joiden takia väistämättäkin ajautuvat rikoksen polulle). En usko Kermanin kuljettaneen huumerahoja tietämättään, eikä hän niin tehnytkään. Kuitenkin hänen asemassaan voisi ilmeisesti olla kuka tahansa.

Vankilassa synnytetään, monet jäävät sieltä lähtiessään asunnottomiksi, eivätkä pääse yhteiskuntaan kiinni. Heidän sopeutumista yhteiskuntaan ei juurikaan tueta. Nistejä jotka tarttuvat piikkiin taas heti vankilasta päästyään. Pikkurikollisia ja pidempään tuomiotaan istuvia.

Kirja alkaa tehdystä rikoksesta ja päättyy vapautumiseen. Kirja on selkeästi kirjoitettu informatiiviseksi teokseksi vankilaolosuhteista. Jos kaipaat viihdytystä, katso sarjaa. Se on hauska, menevä ja tietysti aivan toisenlainen kuin esikuvansa, kirja. En tiedä miten arvostella muistelmateosta, arvostelenko siinä kyseisen ihmisen kokemuksia vai... Kerronta on välillä epäloogista ja poukkoilevaa, mutta kyllä kirja silti suhteellisen hyvin otteessa pitää. Annoin kolme tähteä lukemisen jälkeen Goodreadsissa, mutta näin tarkemmin ajateltuna ehkä kaksi olisi sopivampi. Kirjan lopussa on faktaa numeroista, kuinka paljon tuomittuja vankiloissa Yhdysvalloissa viruu ja kuinka räjähdysmäisesti vankien määrä on kasvanut.

Kerman on tuomionsa jälkeen liittynyt Women's Prison Associationiin, joka auttaa rikoksista tuomittuja naisia muuttamaan elämänsä suuntaa. Tällä hetkellä Kermanilla varmaan pyyhkii elämässä ihan hyvin, sillä kirja ja Netflix -sarja ovat varmasti tuottaneet taskun pohjalle roposen jos toisenkin.

Yhdeksi miinuspuoleksi voinee taasen lukea Otavan täysin vinoon painaman tekstin. Kirjaa lukiessa totun kääntämään jo sivut tiettyyn asentoon heti sivua vaihdettuani.

Otava 2014
461s.
Oma ostos

12 kommenttia:

 1. Vois olla ihan mielenkiintosta koittaa, mitä tykkäisin tästä kirjana. Mulle ei se sarja oikein uponnut. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos kiinnostaa. Jotkut hahmot oli ihan mielenkiintoisia tässä kirjassa ja kuitenkin sujuvaa luettavaa.

   Poista
 2. Mielenkiintoisia ajatuksia. :) Ihan ei välttämättä omaan lukuun tämä kirja taida päätyä, tykkäsin hurjasti tuosta TV-sarjasta, mutta en usko ehkä saavani kirjasta mitään sellaista, mitä en muualta saisi. Mutta pisteet silti sen kirjoittamisesta, ei kai tuota sarjaakaan muuten oltaisi nähty. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarja on ihan huippu ja kirjakin sellainen luettava, mutta ei tämä juuri mitään sen kummempia tarjonnut. Ja niin, totta tuo.

   Poista
 3. Luin tämän pari vuotta sitten, ja minusta tämä oli ihan viihdyttävä ja hauska. Sarjaa en ole kylläkään jaksanut aloittaa, vaikka se onkin kai todella erilainen kuin kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siinä aika radikaali ero jo siinä, että sarja on tehty vaan viihdyttämään, siinä perehdytään hahmoihin enemmän ja muutenkin ihmissuhteet on sarjassa tosi suuressa osassa. Kirja oli ihan sellainen luettava, eikä missään vaiheessa ruvennut tökkimään, mutta enemmän kuitenkin sarja on mieleeni. Se on niin hyvä!

   Poista
 4. En ole katsonut sarjaa, mutta kirja on ollut kirjastosta lainassa jo parikin kertaa ja jäänyt vain molemmilla kerroilla muiden kirjojen jalkoihin eli lukematta... Ei siksi, ettei se olisi kiinnostanut, mutta muut kirjat kiinnostivat enemmän ja olen aina vähän hukkumaisillani lukemattomien kirjojen kasoihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos teemaltaan kiinnostaa, niin kannattaa lainata vielä uusiksi, josko saisit joskus luettuakin. :)

   Poista
 5. Rakastin tätä tv-sarjana, mutta täytyy myöntää ettei tämä kirja iskenyt ollenkaan. Taisin itsekin muistaakseni antaa tälle 2 tähteä, ellen ihan väärässä ole. En oikeastaan edes tiedä mikä siinä oli, mutta luin tätä ikuisuuden ja toivoin sen vaan loppuvan. :D Jälleen kerran odottelen täällä jo tulevaa kesää, ja tulevaa uutta tuotantokautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarja on ihan mahtava ja mekin ootellaan jo uutta kautta. Mä taidan pitää tällä sen kolme tähteä, onhan tällä kuitenkin hyvä, informaatinen tarkoitus eikä mulla onneksi ihan yhtä pahasti tökkinyt kuin sulla :D

   Poista
 6. "Vuosi vankilassa" - niminen teos ei varmaan saisi minua innostumaan, mutta kerroit siitä niin kiinnostavasti että saattaisin lukeakin, jos osuisi kohdalle. Nautin yleensä kovasti hyvin kirjoitetuista selviytymistarinoista ja kehityskertomuksista. Tuo lainaus lupailee, rivien väleistä luettuna, että lukija pystyy eläytymään kerrottuun. (Minun tulkintani.)

  Kirjat joista on tehty elokuva tai sarja... Hmm, saattaa joutua isosti pettymään tai häiriintymään 😀 Itse en tunne tuota kirjaa enkä sarjaa, mutta jokusen kerran olen hämmentynyt siitä miten lukemani kirja on pelkistynyt visuaaliseksi kokemukseksi ilman että minulle enää raportoitaisiin päähenkilön ajatukset. Esimerkiksi Wayward Pines TV-sarjaa katselin ristiriitaisin tuntein, ensin luettuani kirjan. Niin ja sitäpaitsi siinä vaiheessa tunsin jo loppuratkaisunkin 😀

  Kiitos postauksesta. Tuli runsaasti ajatuksia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että teksti herätti ajatuksia. Yleensä kirjoista tehdyt elokuvat jäävät selkeästi kakkosiksi kirjalle, mutta sarjat ovat välillä yllättävän onnistuneita. Esim tässä tapauksessa Orange is the new black on sarjana todella hyvä, ainakin meidän makuun! Kirjan tosin voisi sanoa toimineen enemmän inspiraationa, kuin varsinaisena pohjana sarjalle, sillä sisällöltään poikkeavat toisistaan aika paljon.
   Ihan passeli kehityskertomus tämä on, suosittelen jos yhtään aihe kiinnostaa :)
   Tiia

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!