lauantai 13. elokuuta 2016

William S. Burroughs: Kissa sisälläni
 "Suhteeni kissoihin on pelastanut minut kuolettavalta, läpitunkevalta tietämättömyydeltä." - William S. Burroughs

Sammakko 2005William S. Burroughs on tunnettu muuna kuin kissaihmisenä. Hän lukeutuu kuuluisimpiin beat-sukupolven kirjailijoihin. Tämä pieni kirja pitää sisällään muistelmia Burroughsin kissoista ja ylipäätänsä elämästä kissojen kanssa. Vaikka kirja onkin lähinnä kokoelma pohdintoja, muisteluita ja unia kissoista, niin muisteluissa on myös kronologiaa, josta selviää Burroughsin kissojen eri vaiheita.

Burroughsista tuli kissaihminen, kun kissat asettuivat hänen luokseen. Hän arvostaa kissoja enemmän kuin koiria ja vielä koiriakin vähemmän hän arvostaa ihmisiä.  Tähän asetelmaan pystyn samaistumaan.

"Mikä meni niin hirveällä tavalla vikaan kesykoirien kohdalla? Ihminen muokkasi kesykoiran omaksi pahimmaksi kuvakseen... omahyväiseksi kuin lynkkausjoukkio, nöyristeleväksi ja turmeltuneeksi, täynnä inhottavimpia ulosteisiin liittyviä perversioita... ja yrittääkö joku toinen eläin nussia jalkaasi?"

Burroughsin herkkä puoli tulee esiin ja kirja paljastaa miehen rakkauden kissoja kohtaan, sekä pehmeämmän puolen kuin mitä monet tuntevat.

★★★★

Kirja poikkeaa jokseenkin miehen muusta tuotannosta, jossa näkyy vahvasti väkivalta ja huumeet. Erilaisuudesta huolimatta teosta voi kuitenkin suositella mikäli pitää Burroughsin muusta tuotannosta.

Kissaihmiselle kirja oli mukava välipala, jonka lukaisi yhdeltä istumalta. Erityisesti Burroughsin kirjojen tavaramerkki, muistelut unista olivat tässäkin kirjassa mielenkiintoista luettavaa.

Tiia & Tommi

2 kommenttia:

 1. Laitoin tuon itsellenikin lukulistalle kissahaastetta varten. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen se sopii varmasti mainiosti. Itse luimme tämän vähän ennen haastetta jo, mutta ehdottomasti otetaan tälläkin osaa haasteeseen. :)

   Tiia & Tommi

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!