keskiviikko 9. marraskuuta 2016

James Bowen: Bobin joulu

WSOY 2016
159s.
Arvostelukappale

Ensimmäisiä postauksiamme oli Katukatti Bob & Bobin maailma -postaus, jossa kerroin James Bowenin aiemmista Bob-kirjoista. Viimeisin kirja, Bobin joulu jatkaa hyvin samaa linjaa. Kirjan prologi on kirjoitettu joulukuussa 2013 ja siinä James kertoo olleensa kustantamon juhlissa , joten selkeästi paremmin tuntuu suursuosioon nousseella kaksikolla menevän.

Kirjan alussa on hyvät lainaukset.
"Kenties joulu", Grinch tuumi, "ei tulekaan kaupasta." - Dr. Seuss
"Kissojen kanssa vietetty aika ei mene milloinkaan hukkaan." -Sigmund Freud 

Kirjan varsinaiset tapahtumat kuitenkin sijoittuvat Lontoon joulukuuhun 2010, kolme vuotta aiemmin. Joulu oli tulossa ja lähtökohdat eivät olleet kovin hyvät. Jamesin jalka reistaili, rahaa ei ollut juurikaan sähköön tai kaasuun ja niiden kanssa joutui sumplimaan menojansa. Katukatti Bobille ilmestyi kuitenkin kuppiin ruokaa, vaikka rahat olivat tiukassa ja asunnon lämpötila hyvin matala. Kaveruksilla oli kylmä ja he tukeutuivat toisiinsa jälleen kerran. Parivaljakko nähtiin taas Lontoon kaduilla ja asemilla soittamassa kitaraa ja myymässä Big Issue -lehteä.

Kirja kuvaa tyypilliseen tapaansa sitä, millaista kadulla työskentely on ja mitä kaikkea voikaan tapahtua. Miten tienaaminen ei todellakaan ole itsestäänselvyys, varsinkaan kylmän talven riepotellessa. Joulu ei ole koskaan ollut Jamesille hyvää aikaa, mutta Bobin kanssa hän on kokenut viihtyvänsä ne pari edellistä joulua, jotka heillä on yhdessä ollut. Pikkuhiljaa joulumieli saapuu Jamesin mieleen, Bobin leikkiessä paketeilla kuusen alla. Bobille ei myöskään ihan mitkä tahansa joulukoristeet kuuseen kelpaa. Kuusi menee nuri alta aikayksikön, jos yrittää ripustaa jotain sinne kuulumatonta.

Voisin kirjaa suositella taas kevyestä ja sympaattisesta lukukokemuksesta pitäville. Bowenin huumemenneisyys häilyy taustalla, muttei ota suurta roolia kirjoissa, joten aika kevyttä luettavaa nämä todella ovat. Joulun alla tietysti suositan jouluaiheista kirjaa vaikkapa kissaihmiselle lahjaksi. Vaikka Bowenilta on aiemmin ilmestynyt jo Katukatti Bob ja Bobin maailma, mielestäni aiempia kirjoja ei tarvitse olla lukenut, lukeakseen Bobin joulun. Aika paljon Bowen kartoittaa taustaa tässäkin kirjassa ja jos enemmän kiinnostuu Jamesin ja Bobin tarinasta, voi tietenkin lukea aiemmatkin kirjat. Sympaattisia teoksia kaikki kolme.

Pakko sanoa, ihmettelin jo ensimmäisten kirjojen takakannessa ollutta termiä "huumeveikko", jotenkin sana on mielestäni liian positiivinen ja lempeä kuvaamaan entistä heroiinin piikittäjää. Vaikka tuskin kukaan tuosta sanasta saa erityisen positiivista kuvaa, mulle tulee huumeveikosta mieleen lähinnä kannabista pössyttelevä hippi - ei itseään piikittävä, terveytensä ja elämänsä suureen vaaraan laittava ihminen.

Tälläkin kirjalla mukana Kirjavat kissat -lukuhaasteessa .

Tiia

4 kommenttia:

  1. Vihjasin miehelle, joka täällä asuu, että Bobin joulu voisi olla kiva joululahja. Saa nähdä, löytyykö kirja kuusen alta jouluaattona. Katukatti Bob ja Bobin maailma ovat entuudestaan tuttuja, joten onhan tämäkin luettava ihan jo sen takia, koska kissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti mieluisa paketti sitten kuusen alta löytyy. :) Nämä on kyllä lukevalle kissaihmiselle mieleen.

      Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!