perjantai 14. lokakuuta 2016

J.R.R. Tolkien: Kullervon tarina

Kullervon tarinaWSOY 2016
Arvostelukappale
163s.Kullervon tarina on Hobittien ja Keski-Maan luojan oma versio Kalevalan Kullervon tarinasta. Tämä tarina oli alkua Tolkienin myöhemmälle tuotannolle. Tolkienin mukaan hänen pyrkimyksensä kirjoittaa omia taruja sai alkunsa, kun hän luki Kullervon traagisen tarinan Kalevalasta. Kullervon tarinan lisäksi kirja sisältää Fliegerin kirjoittaman johdannon, nimiluettelon, luonnoksen juonesta ja Tolkienin esseitä Kalevalasta. Kirjan on toimittanut Verlyn Flieger, Marylandin yliopiston emeritaprofessori, joka on erikoistunut Tolkienin tuotantoon ja myyttitutkimukseen. Tolkien taas on nimenä varmasti kaikille tuttu, Hobitin, Taru Sormusten herrasta ja Silmarillionin luojana.

Kullervo Kalervonpoikaa on kuvattu Tolkienin synkimmäksi ja traagisimmaksi hahmoksi, eikä suotta. Kullervon kohtalo on murheellinen. Tolkienin vapaasti Kalevalaan pohjautuva tarina itsessään kiinnostaa, mutta Tolkien vaihtaa hahmojen nimiä tarinan aikana niin tiuhaan, ettei niissä pysy perässä. Tarina on myös jäänyt pahasti keskeneräiseksi ja herääkin ajatus, että Tolkien olisi kyllä viimeistellyt Kullervon tarinan, jos olisi halunnut sen päätyvän julkaistuksi. Olemme kuulleet J.R.R. Tolkienin olleen perfektionisti, joten se laittoi miettimään asiaa. Kirjaa lukiessa myös tiettyjä juttuja toisteltiin liikaa ja tarinan pituuteen nähden itse tarina jää hyvin pieneksi osaksi kirjaa.

Taustaltaan suomalaislukijoita puoleensa vetävää kirjaa suosittelisimme kuitenkin vain kovimmille Tolkien faneille. Muille se voi jäädä hieman turhaksi lukukokemukseksi, tarinan ollessa keskeneräinen. Kirjan mielenkiintoisin osa oli meille itse tarina, kun taas Tolkienin kahden esseen ollessa hyvin samankaltaiset, niiden lukeminen ei ollut kovin antoisaa. Emme olleet tarpeeksi Tolkien-faneja, kuin tämä kirja olisi vaatinut.


Kirjan kansitaide on hieno, kannessa on osa Tolkienin maalauksesta Pohjan maa, jonka hän on maalannut 1914 eli samoihin aikoihin jolloin hän on työstänyt Kullervon tarinaa.

Tiia & Tommi

2 kommenttia:

 1. Itse en ole lukenut tätä, mutta olen ollut siinä käsityksessä, että Tolkienin tarinoista myös Hurinin lasten tarina pohjautuu jotenkin Kullervon tarinalle. Näistä keskeneräisten kirjojen viimeistelyistä ja julkaisemisesta tulee vähän sellainen olo, että kirjailijan faneja halutaan rahastaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se perustuu Kullervon tarinaan! Sama fiilis meilläkin, en näe näistä hyötyvän kuin todelliset hc-fanit... Tolkienin kaksi esseetä Kalevalasta olivat hyvin samanlaiset ja mielestäni kirjaan olisi riittänyt vain toinenkin niistä.
   Tiia

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!