tiistai 13. syyskuuta 2016

Nadja Sumanen: Rambo

Nadja Sumasen Rambo on hänen esikoiskirjansa. Kirja voitti vuonna 2015 Finlandia Junior-palkinnon. Kirja on samana vuonna voittanut myös Otavan kirjasäätiön nuortenromaanikilpailun.

Otava 2015


Kirjan päähenkilönä toimii 14-vuotias Rambo, jolla on diagnosoitu ADHD. Rambon äiti kärsii masennuksesta, joten Rambon on hyvin pitkälti pärjättävä omillaan. Kesälomansa aikana Rambo lähtee äitinsä ja tämän miesystävän kanssa miehen vanhempien mökille.

Äidin tilan romahdettua Rambo päätyykin lopulta jäämään mökille pidemmäksi aikaa kuin alunperin oli tarkoitus ja tutustuu siellä mm. äitinsä miesystävän, Riston, vanhempiin sekä tämän siskontyttäreen, Liinaan.


★½

Kirjan juoni etenee melko tasapaksusti ilman minkäänlaisia koukkuja. Mitään varsinaisia suvantovaiheita ei tule, mutta myöskään missään vaiheessa kirjaa ei tullut tunnetta, että olisi pakko lukea eteenpäin. Kirjan lopun lukeminen venyikin lopulta melkein viikolla, kun joka kerta jokin toinen kirja vei voiton.

Rambon kieli on myöskin hieman töksähtelevää huomioiden sen tulevan 14-vuotiaan "ongelmanuoren" suusta ja välillä sanavalinnat tuntuvat todella ontuvilta. Lisäksi tietämys asioista vaihtelee suuresti; välillä papiljotit on täysin tuntematon asia, mutta hieman myöhemmin miljöötä kuvaillessa kasvitiede on todella hyvin hallussa.

Ongelmat, joiden kanssa Rambo kirjan aikana painii ratkeavat suhteellisen helposti ja nopeasti, yleensä heti seuraavassa luvussa. Loppusanoissa kirjalle tehdään vielä todella onnellinen loppu, joka latisti lukukokemusta entisestään. Ymmärrän onnellisen lopun merkityken nuorille lukijoille, mutta asian olisi voinut hoitaa huomattavasti vähemmänkin naiivimmin.

Miten uppoaa teinipoikiin, jotka painivat samojen ongelmien kanssa? Liian helpot ratkaisut asioihin voivat tuntua hieman naiiveilta. Henkilökohtaisesti en suosittelisi tätä kirjaa lukemisesta kiinnostuneelle teinille ensimmäisenä, enkä ihan heti toisenakaan.

Tommi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!