perjantai 9. syyskuuta 2016

Lirio Abbate: Mafian naiset

Tämä kirja päätyi alelaarista ostoskassiin ja siitä melkeinpä suoraan luettavaksi.

Lirio Abbate on italialainen toimittaja, joka on kirjoittanut Italian mafiakuvioista ja ollut viranomaisten suojeluksessakin jo vuodesta 2007.

Atena 2015
Kirja kertoo 'Ndrangheta -klaanin toiminnasta, naisten näkökulmasta. Rikollisjärjestö hallitsee huumekauppaa ja jäsenet ansaitsevat rahaa esimerkiksi kiristyksellä ja suojelurahoilla. Yrityksiä perustetaan peitenimillä, käytetään jopa omien lapsien nimiä ja maksetaan katteettomilla shekeillä. Mafia on laajasti levinnyt yhteiskunnan toimintoihin.

Klaanissa miehet tekevät kaikki päätökset, naisilla ei ole niihin osaa eikä arpaa. Jopa aviomies päätetään usein naisten puolesta. Missään asiassa ei mennä tunteet edellä, vaan tavoitellaan kaikesta maksimaalista hyötyä. Mafian naiset ovat miesten omaisuutta. Kun nainen on virallisesti yhdessä miehen kanssa, hänen kuuluu viettää kaikki aika kotonaan eristyksissä. Opiskelut ja ystävät saavat jäädä kokonaan. Petollisuus aviomiestä kohtaan johtaa kuolemantuomioon oman perheen päätöksellä. Vaimoille on oma kunniakoodi uskollisuudesta, jonka pitää jatkua miehen kuolemankin jälkeen.

Naisten tarinaa varjostavat myös nuorena solmitut avioliitot, jonka jälkeen pian paljastuukin miesten todellinen väkivaltainen luonne. Kirjassa kuvataan kuinka naiset uskaltautuvat vihdoin paljastamaan asioita aviomiehistään ja perheistään oikeudelle.

★½

Teksti on silmät avaavaa, mutta jokseenkin kerronta tökkii, koska tekstissä pompitaan ajasta toiseen. Myös uusia tapahtumia tulee väliin yhtäkkiä ja sitten taas jatkuukin siitä mistä aiemmin. Ihmisiä kirjassa on todella paljon ja ainakin itselleni välillä menee jo sekaisin, että kuka onkaan kuka, varmaan jokseenkin kerronnan muun sekavuuden takia. Henkilöiden paljouden takia myös  sukulaissuhteet menevät sekaisin päässä. Kirjan ollessa tietokirja, siinä on myös osittain epäolennaista tietoa. Siitä huolimatta pidin kirjasta, se on aiheeltaan tärkeä ja kuvaa totuudenmukaisesti 'Ndranghetan tapahtumia. Kirjassa olisi mielestäni ollut ainekset vähän parempaankin, mutta kyllä tämän parissa viihtyi ja kirja tuli luetuksi nopeasti.

Jos naisten asema kiinnostaa, suosittelen kirjaa, koska se kuvaa niinkin lähellä, kuin Italiassa tänäpäivänä vallitsevaa tilannetta.


Tiia

2 kommenttia:

  1. Mafia,sen juuret, mahti ja levinneisyys on varsin kiinnostava aihe. Abbate avaa asiaa naisten kannalta, näiden Calabrian mafian ehdotonta kunniakoodia uhmaavien ja rikkovien rohkeiden nonnien, joista muutamilla on suvun rahakirstun vitjat tiukasti hallussaan ja painava sanansa sanottavanaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiheeltaan kyllä todella kiinnostava! Juttuja oli mielenkiintoista lukea, koska mafia jo itsessään kiinnostaa. En ihmettele, että näitä rohkeita oman äänensä esiintuovia naisia on heidän keskuudestaan löytynyt. Toivottavasti taistelu mafiaa vastaan jatkuu :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!