lauantai 26. marraskuuta 2016

Novellihaasteeseen aion lukea...

Novellihaasteeseen on ollut yllättävän vaikea koostaa listaa, vaikka rakastan listojen raapustamista. Huomasin listalle kertyvän aikamoisen määrän nimiä, joilta aion novelleja haasteen aikana lukea. Onneksi sentään tajusin, etten voi millään ehtiä kaikkea. Novellihaasteen hieno puoli onkin, että jo yksittäinen novelli riittää siihen osallistumiseksi. Ei tarvitse kahlata kokonaista novellikokoelmaa läpi ja uusien nimien kohdalla se voi joissain tapauksissa olla pelastus. Päätin tehdä tänne blogin puolelle vapaamuotoisen listauksen niistä, jotka ehkä päätyvät luettavaksi haasteen aikana.


Listalle on kertynyt haasteen järjestäjän Ompun vinkkaama George Saundersin Sotapuiston perikato, Haruki Murakamin Miehiä ilman naisia, josta Pieni kirjasto- blogin  Katri kirjoittikin hiljattain suositellen sitä myös helppona tapana tutustua Murakamin tuotantoon. Murakami on ennestään itselleni tuntematon, joten tästä on hyvä aloittaa. Haaveilen myös tänä vuonna julkaistuista David Foster Wallacen Kummatukkaisesta tytöstä ja William Faulknerin New Orleansin tarinoita novellikokoelmista.

Muita nimiä listalle on kertynyt Aino Kallas, Tove Jansson, jolta en ole lukenut muita, kuin muumikirjoja, sekä Veikko Huovinen. Huoviselta luin syyskuussa Rasvamaksan. Haasteen parissa olisi mukava jatkaa tutustumista hänen novelleihinsa. 

Alice Munrolta kaavailen vakavasti lukevani ainakin yhden yksittäisen novellin - se ei tosin vielä ole valikoitunut. Tuntuu turvalliselta aloittaa Munron lukeminen yksittäisestä novellista, toki saatan innostua lukemaan enemmän. TBR-listalla kolkuttelee kovaa Ernest Hemingway, jolta vakaasti uskon lukevani ainakin yhden teoksen kevääseen mennessä, välttämättä luettavaksi ei valikoidu novellikokoelma. Kaavailen lukulistalle myös mahtuvan Anton Tsehovin.

Omasta hyllystä löytyisi muutama Charles Bukowskin novellikokoelma vielä lukemattomana. Ainakin yksi tulee luultavammin luettua, tarkemmin en ole vielä päättänyt.

Saa nähdä mitä kaikkea ehdin, omaan Paperilta ruutuun -lukuhaasteeseen pitäisi lukea myös jotain...

Paljon tietysti riippuu siitä, mitä kirjoja käsiini saan. Eipä olisi ensimmäinen kerta, kun putoan korkealta ja tulos jäisi pienemmäksi kuin kaavailen. Jos saisin edes puolilta mainitsemistani nimistä luettua jotain, olisin tyytyväinen. Joitain nimiä mulla on myös, joita en tähän lisännyt, koska en ole varma kyseisten kirjojen saatavuudesta. Painokset taitavat olla vanhoja ja kirjastokin on remontissa vielä alkuvuoteen 2017. Aikaa tosin on toukokuuhun asti.

Novellihaasteeseen olen jo lukenut:
Charles Bukowski, Robert Crumb: Vitsit vähissä
Rosa Liksom: Unohdettu vartti

Aiotteko osallistua haasteeseen ja oletteko kaavailleet yhtään mitä aiotte siihen lukea? Tai peräti lukeneet jo jotain? Vinkkejä saa jättää, uudet tutustumisen arvoiset nimet kelpaavat mielellään listalle. 
Tiia

22 kommenttia:

 1. Hei mahtavaa, jos nappaat tuon Murakamin luettavaksesi. Se on tosiaan (minusta) helppo teos tutustua Murakamiin ja tietenkin loistava novellihaasteeseen. Ja eihän sitäkään tarvitse kannesta kanteen välttämättä lukea, jos ei siltä tunnu. Janssonin ja Munron puolesta liputan myös, ovat ihan ehdottomia lempikirjailijoitani. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakami on ollut mietinnässä jo jonkin aikaa ja novelleista on hyvä aloittaa helppoutensa ansiosta. Useat Murakamin kirjat on tosiaan sen verran pitkiäkin, että se on nostanut kynnystä tarttua niihin, vähän kammoksun tiiliskiviä. Ehkä jossain vaiheessa saan siedätettyä itseäni niihin. Janssonilta on varmasti mielenkiintoista lukea novelleja, muumiromaanit on kaikki lähellä sydäntä, niistä jotka olen lukenut. ♥
   Tiia

   Poista
 2. Tsehov onkin hieno valinta, pidän itsekin hänen novelleistaan. Lukulistaa en ole viitsinyt alkaa tekemään, ajattelin edetä enemmän sen mukaan mitä kirjaston hyllyissä sattuu olemaan ja eteen tulemaan. Olen lukenut niin vähän novelleja, että uusia nimiä riittää tutustuttaviksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän novelleista, mutta uusia nimiä riittää tutustuttavaksi. Mä ihan yllätyin, että mulla meni tän listan koostamiseen näinkin pitkä aika, kun yleensä oon heti väsäämässä listaa valmiiksi. Pitäisi itse opetella varaamaan toisista kirjastoista jotain luettavaa (ei sillä, että se olisi muuten kauhean vaikeaa, kuin vain se että saa aikaiseksi...) tuonne rempassa olevaan pääkirjastoon, kun ei voi vain kierrellä siellä ja napata kaikkea kiinnostavaa.
   Tiia

   Poista
 3. Olen lukenut haasteeseen jo Leena Krohnin kokoelman Donna Quijote ja muita kaupunkilaisia ja tällä hetkellä luen George Saundersin Joulukuun kymmenettä (suosittelen!). Aion lukea myös tuon uudemman suomennetun Saundersin. Paljon muutakin olen suunnitellut lukevani, esim. ainakin yhden Munron kokoelman, osa löytyy jo omasta hyllystä. Novelleja on mukava lukea jonkun romaanin rinnalla, joten eiköhän niitä aika monta tule tämän haasteen tiimoilta luettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletpa ehtinyt jo lukemaan paljon tähän haasteeseen! Leena Krohnia suunnittelin itsekin listalle, mutten viitsinyt älyttömän pitkää listaa tehdä, että se olisi edes vähän realistinen. Paperilistalla nimi kyllä on, että jos vastaan tulee, niin saatanpa lukaistakin. Saundersin Joulukuun kymmenenteen voisin myös tutustua, olen kuullut kehuja. Noin itsekin yleensä teen, luen novelleja romaanien rinnalla. Sama runojen kanssa, silloin tällöin kun niitä satun lukemaan.

   Poista
 4. Täällähän onkin mahtavia vinkkejä. Kiitos niistä.

  Mulla on tuon Murakamin kanssa vähän kiikun kaakun, että luenko vai en. Niin tyhmältä kuin se kuulostaakin mun on vaikea lukea Murakamia suomeksi, koska luin häntä jo silloin, kun käännöksiä ei juuri ollut ja totuin lukemaan englanniksi.

  Kummatukkaista tyttöä suosittelen. Tosin se on aika "tiheä". Omia suosikkejani siinä oli mm. novelli nimeltä Vanha kunnon neon. Jotain perinteistä novellia olisi myös mukava saada mukaan, kuten vaikka just tuo mainitsemasi Tsehov. Faulkner kiinnostaisi myös.

  Luen varmasti jotain Raija Siekkiseltä ja Katja Ketun Piippuhyllyn löysin kirjahyllystäni. Haaveissa olisi myös Adichien Huominen on liian kaukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos vinkeissä oli jotain mistä otit onkeesi. :)
   Luulen, että pystyn ymmärtämään tuon tunteesi Murakamin kanssa, olen joskus itsekin lukenut jonkin kirjailijan kirjoja englanniksi (pääosin luen kyllä suomeksi), niin tuntuu hassulta sen jälkeen lukea käännöksiä, vaikka ne olisivatkin laadukkaita. Kiitos suosituksesta, Kummatukkainen tyttö on kyllä listalla aika korkealla.
   Laitan vinkkisi ylös ja tutustun niihin vielä tarkemmin, kiitos!

   Poista
 5. Tiia, lue ihmeessä Murakami, minä tykkäsin siitä kovasti! <3 Ja kiitos vinkistä, minulle ei jotenkin tullut mieleenkään Tove Jansson, joka onkin varmasti hirveän hyvää luettavaa haasteeseen. Muuten, jos et ole lukenut Kesäkirjaa (joka on siis romaani) niin lue ihmeessä, se oli ihana! <3

  Hyvää ensimmäistä adventtia teille molemmille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän Murakami tule haasteen aikana luettua. Ja kiitos itsellesi vinkistä, Janssonin kesäkirja itseasiassa on TBR-listalla jo! Veikkaan, että luen jotain novelleja eka ja Kesäkirjaan tartun todennäköisesti lähempänä kesää.
   Hyvää adventtia sinnekin Krista :)<3

   Poista
 6. Murakami kannattaa ehdottomasti lukea, tuo kokoelma oli ihana! Itse olen juuri lukemassa Munro Karkulaista, se toimii myös. Tosin Hyvän naisen rakkaus ja Liian paljon onnea on ehkä kokoelmina sellaisia, joita suosittelisin ennen tätä Karkulaista, ensin mainittu on ehkä lempparini Munron kokoelmista! :) Ja kivoja vinkkejä sai täältä sinultakin, pitää syventyä nyt tämän puolen vuoden aikana ihan kunnolla novellien maailmaan, minulla kun se muuten meinaa jäädä hieman Munro-painotteiseksi muuten. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksista, Munroa en tosiaan ole vielä valikoinut, otan siis vinkkisi huomioon. :) Jep, itse pidän kovasti novelleista, mutten kuitenkaan ole kovin syventynyt niihin, joten uusia lukukokemuksia on varmasti luvassa tuntemattomien kirjailijoiden parissa. Kiva, jos postauksessa oli jotain hyvää vinkkiä.

   Poista
 7. Huovinen on aina hyvä valinta. Itsekin ajattelin lukea Lyhyet Erkoiset koska samalla saan kirjan Paperilta ruutuun -lukuhaasteeseen. Muutenkin listassasi on paljon mielenkiintoisia kirjailijoita joihin haluaisin tutustua tarkemmi. Itse aion keskittyä kotimaisiin spefinovelleihin, mutta varmasti muutakin tulee luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan onkin hyvä vinkki, kiitos siitä! Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Pitäisi ehkä itsekin laajentaa spefiin, varsinkin kotimainen on aika tuntematonta aluetta. Novellien kautta on ihan hyvä tehdä tutustumista niihin.

   Poista
 8. Juu, mukana ollaan ja ensimmäinen kokoelma on jo luettu. Katja Ketun Piippuhylly, joka oli samalla ensimmäinen Ketulta lukemani kirja. Lainasin kirjastosta muutaman muunkin kokoelman haastetta ajatellen, esimerkiksi Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi tehddyn kokoelman Sibbe-novelleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno alku haasteeseen sinullakin! Tämän haasteen avulla onkin hyvä tutustua uusiin nimiin, novellien ollessa niin lyhyitä. :) Katja Ketun Piippuhylly nousi jo toista kertaa esiin täällä kommenteissa, laitan sen myös harkintaan.

   Poista
 9. Murakami kiinnostaa täälläkin ja Munroa juuri sain omaan hyllyyni... Meinaa vaan kirjahylly käydä jo vähän pieneksi. :D Kommentteihin viitaten, Katja Kettu on aina hyvä! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä valintoja! Meillä on onneksi sentään yksi kokonainen hylly kirjahyllyssä, jossa ei ole kirjoja ja kaksi vajaata hyllyä, joten ei pelkoa vielä. Loput hyllyt sitten onkin täynnä. Itseasiassa vasta vähän aikaa sitten ostettiin tuohon kirjahyllyyn ylimääräinen hyllylevy, koska pokkarit ei tarvitse korkeuden puolesta niin paljon tilaa. Pitää hyötykäyttää jokainen sentti kirjahyllystä!

   Poista
 10. Osallistun haasteeseen :)
  Päivi Alasalmen Joenjoen laulu on hyvä ja siinä on kolmelta eri vuosisadalta saamelaiskertomus. Care santosin Suklaan maku sisältää neljältä eri vuosisadalta kertomuksen suklaasta, nam.
  Katja Kaukosen Vihkivedet ja Jussi Valtosen Vesiseinä ovat hyviä novellikirjoja. Nyt luen Wladimir Kamineria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi paljon porukkaa on lähtenyt haasteeseen mukaan, hienoa. Tuo Suklaan maku alkoi heti kiinnostaa, nam. Laitan vinkit korvan taakse ja kurkkaan heti ekaksi tietoa suklaanovelleista. :)

   Poista
 11. Täällä onkin tosi hyvä keskustelu novellihaasteesta! Poimin tästä vinkkejä lauantain maratonia varten. On tosi hyvä, että voi lainata kokoelmia sillä ajatuksella, ettei niitä ole pakko lukea kokonaan.

  Tsekkasin omasta blogistani, ja sen olemassaolon aikana olen blogannut ennen tätä haastetta Mooses Mentulan novelleista (en kovin pitänyt), Jhumpa Lahirista (pidin), Taskunovelleja-kokoelmasta (pari hyvää novellia) sekä Alice Hoffmanin Punaisesta puutarhasta (pidin), jonka voi kyllä periaatteessa lukea episodiromaaninakin. Kiva siis tuoda lisää novelleja blogiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että löysit vinkkejä täältä. Vähän pitäisi itsekin alkaa katselemaan, jotain löytyy omasta hyllystä, mutta täytyy varmaan jostain laittaa myös varausta kirjastoon. Noista nimistä mikään ei ole juurikaan tuttu, pitääpä tutustua, kiitos :)
   Oikeassa olet, tykkään novelleista, mutta kyllähän tämä haaste on tuonut puhtia niiden lukemiseen ja etsimiseen.
   Tiia

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!