torstai 6. lokakuuta 2016

Marko Lempinen: Läpi helvetin - Marko Jantusen tarina


Marko "Jarna" Jantunen on entinen jääkiekkohyökkääjä. Jantunen aloitti uransa Lahden Kiekkoreippaassa ja pelasi ensimmäiset SM-liiga pelinsä nimensä vaihtaneessa Hockey-Reippaassa. Sen jälkeen Jantunen on pelannut mm. KalPassa, TPS:ssä, muutaman kauden Ruotsissa, sekä kolme NHL-ottelua Calgary Flamesissa, palaten sen jälkeen taas Ruotsiin pelaamaan.

Jantunen siirtyi Jokereihin kaudeksi 2003-2004. Kaudella 2005-2006 hänen sopimuksensa purettiin liiallisen alkoholinkäytön takia. Kaudeksi 2006-2007 hän palasi kotikaupunkiinsa Lahteen vaikuttamaan Pelicansin riveissä, jossa lopetti jääkiekkouransa kauden 2009-2010 jälkeen.Jantusen rankat vaiheet peliuran jälkeen ovat varmasti tulleet selväksi jokaiselle viimeisten vikkojen aikana uutisia lukeneelle tai televisiota katselleele, sillä sen verran tapetilla on tämän kirjan julkaisu ollut.

Eikä syyttä.

♥♥♥♥♥

Kirja on yksi parhaista lukemistani urheilijoiden elämänkerroista. Lempinen ja Jantunen ovat saaneet kasattua erittäin mielenkiintoisen teoksen, jossa on pääosassa Marko Jantunen henkilönä, ei niinkään jääkiekkoilijana. Kaukalon ulkopuolista elämää kaikkine ongelmineen kuvataan hyvin tarkasti. Kaukalossa tapahtuneet asiat ja turhat tilastoknopit on jätetty taka-alalle, joka on erittäin virkistävää urheilijasta kertovan kirjan kohdalla.

Aluksi tuntui erikoiselta lukea Jantusesta kolmannessa persoonassa, kun hänen elämänkerrastaan on kyse, mutta kun tyyliin tottui, vei kirja totaalisesti mennessään.
Tuntuu hurjalta ajatella kuinka monia vuosia Jantunen on päihdeongelmaisena pystynyt kiekkoilemaan vuosikausia huipputasolla ollen joukkueidensa parhaita pelaajia. Omatoimijaksot kesällä Espanjassa kuluivat treenamisen sijaan kalja kädessä ja kokaiiniviivat sieraimissa. Kauden aikana peleissä oltiin loppuvaiheessa useammin krapulassa kuin täysissä voimissa. Siitä huolimatta mies vielä viimeisellä kaudellaankin 39-vuotiaana pystyi takomaan lähes 40 pistettä.

Uran jälkeinen elämä onkin vielä astetta raskempaa luettavaa, kun amfetamiini vei mennessään ja Jantunen menetti elämästään lähes kaiken. Voisikin sanoa, että kirja on kaksiosainen, jossa toinen puoli kertoo päihdeongelmaisesta huippukiekkoilijasta ja toinen puoli täysin tavallisesta pirinarkkarista. Lopuksi nähdään vielä selviytymistarinakin, eli draamaa siis riittää.

Suosittelen lämpimästi lukemaan kirjan, vaikka et olisikaan jääkiekosta kiinnostunut, sillä tämä ei todellakaan ole tyypillinen fanikirja entisestä tähtipelaajasta.

Tällä hetkellä Jantunen opiskelee liikuntaneuvojaksi, käy fysiikkavalmentajakurssia, valmentaa akatemiajoukkuetta, tekee Pelicansille pelaajatarkkailijan hommia sekä kaiken ohella myös päihdetyötä.

Otava 2016,
arvostelukappale kustantajalta
325s.
Tommi

6 kommenttia:

 1. En seuraa lätkää, joten "Jarna" on minulle ihan tuntematon nimenäkin, mutta kirjan voisin kyllä joskus lukea. Kaikenlaiset elämänkohtalot kiinnostavat. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti. Erittäin mielenkiintoinen kirja :)

   Poista
 2. Jantunen on ollut aika paljon keskusteluohjelmissa. Tämänkin voisi lainata kirjastosta, jos enää saa, varmasti haluttu kirja,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Jantunen on ollut viime aikoina paljon esillä tv:ssä ja radiossa. Suosittelen kyllä kirjan lukemaan.

   Poista
 3. Jarna!!! Hyvän kirjan luit. Samaa mieltä, aivan mahtava :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!