Paperi T on monelle jo varmaan tuttu nimi ja meille se on tuttu jo vuosien takaa. Paperi T on vaikuttanut Ruger Hauerissa yhdessä Pyhimyksen ja Tommishockin kanssa. Ruger Hauerilta on tullut tähän mennessä neljä albumia ja onhan Paperi T ehtinyt sooloalbuminkin pukata ulos huhtikuussa 2015 ja menestystä on tullut muutenkin, Paperi T voitti viime vuonna Emma-palkinnot "urbaanin musiikin" kategoriasta ja vuoden tulokkaana.
post-alfa on tekstikokonaisuus, jonka teemoina ovat rakkaus ja tyhjyys, miehisyys, sisqo, woody allen, kuristuminen, julkinen liikenne, black metal -teepaidat, intiaanien hautausmaat, kauhu ja porno, fomo, afrikan tähti, kuolleet idolit ja artistin pyrkimys päästä ironiasta vilpittömyyteen.
Olihan se jo räppipiirien niin sanotun outolinnun, runopojan aika iskeäkin tähän kultasuoneen. Nuoret fanitytöt ovat varmasti päässeet vinguttamaan isän tai äidin korttia Äxän sivuilla, toivoen jo pääsevänsä Paperi T:n tekeleeseen käsiksi. Paperi T:n vahvuus onkin räpissä juuri lyyrisyys, joka ilmenee myös post-alfaa lukiessa, tietysti eri tavalla. Runous ja räppi on kirjoitus- ja tuottamusmuodossa hyvin erilaisia. Hain tässä päässäni jotain tiettyä sanaa - se jäi nyt puuttumaan. Runoudessa ja raplyriikoissa voi tietenkin olla jotain samaa, ainakin Paperi T:n tapauksessa. Paperi T:n runoudesta huokuukin tietynlainen rytmi, joka juontuu pitkästä räppitaustasta.
kun hyväksyt ettet tule koskaan kirjoittamaan mitään
yhtä kaunista kuin daven pieni ja hento ote
voit lakata stressaamasta ja jatkaa namedroppailua
Yllä
oleva runonpätkä kuvastaa hyvin kirjan sisältöä. Runot eivät
ole kauniita vaan rujoja ja synkkiä. Paperi T:lle tyypillistä
namedroppailua on kirjassa myös paljon, aina Henry Fondasta
2Paciin, Jeesukseen ja Mauno Matoon. Jos
pitää Paperi T:n lyriikoista rap-musiikissa, uskomme tämän kirjan olevan mieleen. Synkät tekstit yhdistettynä taitavasti
ironiaan toimivat mainiosti ja runot luki mielellään saman tien
useammankin kerran. On mukava nähdä Paperi T vaikuttamassa uudella osa-alueella.
Kosmos 2016, arvostelukappale.
Tiia & Tommi
Hyvin tehty arvio, josta jäi jotain käteen tämmöisellekin, jolle aihe on ihan tuntematon. Aina ei tule ajatelleeksi, että lyriikathan on runoja jo itsessään.
VastaaPoistaKiitos. :) Hienoa, että arvostelustamme oli jotain iloa.
PoistaPostaus herätti uteliaisuuden, vain nimi oli tuttu. Kartoitin taustat ja kuuntelin parit räpit ja opin uuden urbaanin, fomon; not bad. Wanhemman polven oivista muusikko-lyyrikoista esim. Juice Leskinen on hyvä esimerkki. Miksi pitäisikään määrittää lyriikka ahtaasti muotosidonnaiseksi loppusointuineen tai haiku-poljentoineen; eikö se ole pikemminkin kulloisenkisn aikakautensa tuntoja ilmaisevaa tuotosta. Juju on siinä, herättääkö teksti lukijassaan / kuulijassaan vastakaikua tai ajatuksia ja jos niin millaisia. Kiitos kurkistuksesta räpin pariin & päivän jyvästä:)
VastaaPoistaHienoa, että postauksemme perätti kiinnostuksen asiaan! Juice on ihan mahtava ♥ Hyvä pointti pohdinnassasi ja todellakin tietysti lyriikoissa tulee ilmi aikakausi, sen ajan mietteet. Se onkin tärkeää, että teksti/biisin sanat herättää ajattelemaan ja jos pystyy samaistumaan ni se on vielä plussaa. Ole hyvä ja kiitos sinulle kommentistasi. :)
PoistaOli pakko laittaa Juice soimaan luettuani kommenttisi. :)
PoistaOlen viime vuosina lukenut hirveän vähän runoja, mutta tämän haluan kyllä tsekata, koska a) haluan tietää mistä puhutaan b)teos kuulostaa oikeasti kiinnostavalta. Kiitos avaavasta tekstistä!
VastaaPoistaHienoa, että kiinnostus heräsi! Runot on meillekin vähän semmonen, että haluttaisiin lukea niitä enemmän. Ehkä pitääkin perehtyä asiaan enemmän, kovin montaa runokirjaa ei hyllystä löydy. Ole hyvä, ja kiitos sinulle kommentistasi :)
Poistaennakkotilasin ja viihdyin tän paris aik jepast. sit frendi soitti heti et voinks lainaa tota sille, mut joo en tod. samaa mielt varmaa teki :D mut jees
VastaaPoistaKyllä tätä kirjaa kannattaa kaverillekin lainata. :) Kosmoksen varastohan myytiin jo ilmeisesti loppuun.
Poistamuuten hyvä kirjoitus, mutta oliko tarpeellista nostaa taas stereotypisesti esiin kuluttajaryhmäksi "nuoret fanitytöt, jotka vinguttavat vanhempiensa korttia".
VastaaPoistavarmasti paperi teen runoja lukee myös moni kategorian ulkopuolinen, ja paperi teen musiikkia edes hieman kuunnellut saattaa ymmärtää että tarkoituksena ei edes ole tehdä ns. mainstream sisältöä. on turha niputtaa jonkin artistin tuotantoa fanityttöjen ansiosta suosituksi.
ja jotenkin myös ajatuksena se, että kellään nuorella tytöllä ei voisi olla mielipiteitä tai runoanalyyseja paperi teen runoista ilman, että tämä niputtuu "fanitytöksi" kuulostaa omituiselta.