tiistai 16. elokuuta 2016

Pojat, lukekaa näitä!



Netissä on tänä vuonna pyörinyt #pojatkinlukee-kampanja, jonka avulla yritetään saada poikia lukemaan enemmän, sekä ylipäätään kiinnostumaan kirjallisuudesta. Kasasin tähän postaukseen kirjoja ja kirjailijoita, jotka ovat omalta osaltani olleet suuressa roolissa lukuharrastuksen aloittamisessa.

Charles Bukowski

Bukowski on ehdoton lempikirjailijani ja yksi suurimmista innoittajista lukemisinnostuksen syntyyn. Anarkistisen satiirin mestariksi tituuleerattu Bukowski on erittäin räävitöntä ja hauskaa luettavaa, joka sopii myös ensikertalaisille, sillä Bukowskin teksti on helppolukuista ja nopeaa, sekä sisältää paljon dialogeja.

Romaaneista kaikki lukuunottamatta kirjailijan viimeiseksi jäänyttä Pulp-dekkaria kertovat Henry Chinaskista, joka on Bukowskin alter ego. Chinaskin elämän täyttävät naiset, uhkapeli ja loputon ryyppääminen. Nuori Chinaski on myös kova tappelemaan.

Bukowskin romaanien kautta löysin itse kiinnostuksen myös novellien ja runojen lukemiseen, sillä romaanien lisäksi Bukowskilta on julkaistu useita novelli- ja runokoelmia, jotka ovat myös erittäin laadukkaita.





Elämänkerrat

Monet elämänkerrat ovat myös hyvin mielenkiintoista luettevaa, etenkin jos henkilö on elänyt normaalia vauhdikkaamman elämän. Yksi tälläisistä henkilöistä on Iceberg Slim, jonka elämänkerran olemme Tiian kanssa aiemmin arvostelleet

Toinen samaa aihepiiriä toisesta näkökulmasta sivuava kirja on Huumeasema Zoo, joka kertoo itäberliiniläisestä Christianesta joka jää heroiinikoukkuun 12-vuotiaana ja alkaa myymään itseään 13-vuotiaana. Kirja kertoo koruttomasti millaista on olla teini-ikäisenä huumeriippuvainen ja harjoittaa prostituutiota hankkiakseen rahaa huumeisiin.

Kirja ei ole minkäänlainen selviytymistarina, eikä Christiane ole kirjan kirjoitushetkellä päässyt eroon addiktiostaan. Kyse on siis hyvin erilaisesta elämäntarinasta kuin jossain vaiheessa monilla pakollisena koululukemisena ollut Kari Korhosen Kuolemankauppias, jossa Korhonen selvisi addiktiostaan rukoilemalla ja vaihtoi hetkessä huumeet Jeesukseen.

Kolmas suosittelemani elämänkerta on Augusten Burroughsin Juoksee saksien kanssa, jossa Burroughs kertoo todella erikoisesta lapsuudestaan.

Toistuvista psykooseista kärsivä äiti antaa poikansa, tämän ollessa 12-vuotias, psykiatrinsa perheelle kasvatettavaksi. Psykiatri perheineen paljastuu erittäin omituisiksi ja naapurissakin asuu pedofiili. Kirjassa  Augusten mm. pääsee todistamaan äitinsä seksiaktia mennessään kotiin, psykiatrin perheenjäsenet kyselevät Jumalalta asioita ja vastaukset he saavat laittamalla sattumanvaraisesti sormensa jonkin Raamatussa olevan sanan päälle ja toimivat pitkälti sen mukaan. Psykiatri itse on jokseenkin vinoutunut ja hänen vastaanotoltaan jaellaan lääkkeitäkin kovin heppoisesti.

Uskomattomalta kuulostavaa tarinaa on puitu jopa oikeudessa asti, sillä kasvattiperhe haastoi Burroughsin kirjan takia oikeuteen. Myös Burroughsin äiti on laittanut oman lusikkansa soppaan kirjoittamalla kirjaksi omat näkemyksensä tapahtumista.

Fantasia

Moni vierastaa fantasiakirjojen lukemista, sillä ne mielletään usein paksuiksi tiiliskiviksi, joita ei jaksa kahlata loppuun. Joidenkin kirjojen kohdalla näin onkin, mutta monien kirjojen kohdalla kyseessä on pelkkä myytti.

Esimerkiksi J.R.R. Tolkienin Hobitti on vain noin kolmesataasivuinen ja etenee tapahtumiltaan paljon nopeammin kuin kirjasta tehty elokuvatrilogia.

Tommi

5 kommenttia:

  1. Bukowskista olen kuullutkin. Mitä kirjaa suosittelisit? Romaani tai sitten runoja? Mistäköhän kirjoja löytää? Täytyy kurkata lähikirjasto.

    Hyvä kamppanja kyllä tämä ja hienosti olet ottanut kantaa. Tsemppiä blogin pitämiseen!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)

      Bukowskia luulisin kirjastosta kyllä löytyvän. Olen huomannut monen tehnen sen virheen, että ovat aloittaneet Bukowskin lukemisen Pulp-dekkarilla, joka poikkeaa miehen muusta tuotannosta täysin. Eli Pulpia en ainakaan suosittele.

      Itse aloitin Postitoimistolla ja koukutuin Bukowskiin välittömästi sen luettuani. Muutaman kerran sai jopa nauraa ääneen Bukowskin räävittömälle huumorille.

      Jos kuitenkin haluat lukea Chinaskin (Bukowskin) elämästä aikajärjestyksessä, kirjat kannattaa lukea tässä järjestyksessä:

      Siinä sivussa
      Pystyssä kaiken aikaa
      Postitoimisto
      Naisia
      Hollywood


      Tommi

      Poista
    2. Hei, unohdin kiittää vinkeistä. Pari kirjaa löytyi kirjastosta, joten tattis!!

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tarinaani on todennäköisesti samanlainen, mutta löysin kiireellisen ratkaisun entisen poikaystäväni palauttamiseksi takaisin kotiin niin monen vuoden erotuksen jälkeen. Aviomieheni kärsi suhteessa toisen naisen kanssa töissä ja jätti minut. Sain Avioliiton oikeinkirjoituksen casting-ohjelman hengellinen isä, mentori ja parantaja nimeltään Oduduwa. 2 päivää sen jälkeen kun lounas oli kirjoittanut minulle nimensä loitsun takaisin mieheni kotiin luokseni, se oli yllätys, en osaa edes selittää kuinka kaikki tapahtuu, se toimii BABa: n lupauksena.
    Aviomieheni oli aluksi erittäin jämäkkä, mutta aviomieheni Anderson tuli takaisin kotiin pyytämään anteeksi ja pyytämään anteeksi antamista, tänään olemme nyt onnellisempia kuin koskaan.
     En olisi voinut tehdä tätä rakkausloitsun osaa aktivointiin ilman Baba Oduduwan apua. Olisin luopunut ja uskonut, että koska aviomieheni näki jonkun toisen, hän sanoi, että olemme tehneet. Lounastamisen jälkeen Rakkausloitsun, mieheni soittaa minulle matkapuhelimella ja hän palaa takaisin kotiin seuraavana päivänä.
    Olen kiitollinen tälle henkiselle avioliiton parantajalle, joka auttoi minua. Suosittelen häntä kaikille, joilla on avioliitto tai mikä tahansa suhdekriisi, ota nopeasti yhteyttä tähän henkiseen loitsun palauttajaan palatakseen entinen rakkaus.
    tässä on hänen henkilökohtainen sähköpostiosoite: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!