lauantai 6. elokuuta 2016

Iceberg Slim: Parittaja

Iceberg Slim, oikealta nimeltään Robert Beck, on yksi historian kuuluisimmista parittajista. Tässä omaelämänkerrallisessa hän kertoo urastaan parittajana Chicagon kaduilla. 

Parittaja on erittäin koruton ja kertoo todella yksityiskohtaisesti parittajan elämän hyvistä ja huonoista puolista. Suuri haaremi ja isot setelivuoret voivat hetkessä vaihtua vankilareissuun tai poliisin pakoiluun maan alla ilman yhtäkään henkilöä johon luottaa. 


Sammakko (2011)


Iceberg Slim kuvaa kirjassaan paljon väkivaltaa ja huumeita, joka varmasti on hyvin totuudenmukainen kuva parittajan elämästä.

Kirja käsittää ajat Beckin vaikeasta lapsuudesta aina viimeiseen linnatuomioon, jonka jälkeen mies teki parannuksen ja jätti rikollisen uran taaksensa. Mukana on monia mielenkiintoisia tarinoita, kuten miten Beck sai lempinimensä Iceberg, sekä pohdintaa miksi 170:n älykkyysosamäärän omaava nuori mies päätyi niin epäinhimilliseen ammattiin. 

        ★★★★★

Kirja on hyvin kirjoitettu ja piti tiukasti otteessaan kirjan avaamisesta viimeiseen lauseeseen saakka. Iceberg Slimin tapa kertoa muistelmiaan on erittäin viihdyttävä ja turhaan itsesääliin ei vaivuta missään vaiheessa, vaikka julmat teot kaduttavatkin jälkeenpäin. 

Lopummassa vaiheessa kirjaa joissain kohdissa häiritsi nopea pomppiminen vuodesta toiseen alun hitaan kerronnan jälkeen, mutta asia on ymmärrettävissä, sillä kaikista rahakkaimmista vuosista miehellä ei varmasti ole selkeitä muistikuvia. 

Jos mahdollista, suosittelen lukemaan kirjan sen alkuperäiskielellä, sillä suomeksi käännettynä kirjassa paljon käytetty katujen slangi oli hieman töksähtelevää. Henry Lehtosen käännös kyllä toimii hyvin, mutta kirjan teksti on varmasti ollutkin hieman vaikea suomentaa.
Suosittelen ehdottomasti luettavaksi kaikille, joita rankempi aihepiiri kiinnostaa.


Tiia & Tommi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!