maanantai 27. helmikuuta 2017

Jouni Ranta, Marko Erola: Vilpitön mieli

Pienen tauon jälkeen kynnys blogata on hieman korkealla, mutta siihenhän ei auta kuin kirjoittaminen...

"Suomalaiskodit ovat täynnä väärennöksiä. Niitä on niin paljon, että pahaa tekee." – Jouni Ranta

Siinä lainaus heti Vilpittömän mielen takakannesta. Tämä on paljastuskirja, nyt avataan mahdollisuus tietoon Suomen taidemaailmasta ja väärennöksistä. Kiehtova aihe ja kirja herätti heti katalogissa jo kiinnostuksen. Jouni Ranta, entinen taidekauppias myi satoja väärennettyjä tauluja, esimerkkeinä
Schjerfbeck, Gallen-Kallela. Siitä kertoo tämä kirja (alaotsikkona on Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta) - ja miten kertookaan!

Hesarille Ranta kertoo jättäneensä parhaat ja karmeimmat tarinat kirjasta pois ja pelkää ettei näitäkään uskota. Emmekä ihmettele sitä pelkoa, sillä kovin uskomattomilta, mutta silti todentuntuisilta nämä jutut tuntuvat. Osansa jutusta saavat taidekaupan johtavat myyjät ja asiantuntijat - sitä asiantuntemusta ei välttämättä olekaan ihan niin paljoa kuin luulisi ja lepsuilu on johtanut siihen,että koko maa on täynnä väärennettyä taidetta. Ranta kertoo myyneensä tauluja eteenpäin kauppiaille, jotka myös ovat myyneet niitä aitoina. Ranta toteaa, että väärentäminen on ollut "maan tapa" jo 80-luvulta.

Kirja on nyt ajankohtainenkin sillä taideväärentäjä Veli Seppä sai tuomiokseen vuoden ja 11 kuukautta ehdollista. Veli Seppä tunnusti väärentäneensä 104 taulua. Juttu on tänä vuonna varmasti muutenkin esillä, sillä oikeudenkäyntejä on tulossa lisää tänä vuonna ja syytettyjen penkillä on ilmeisen nimekkäitä taidemaailman ihmisiä.

Vilpitön mieli on Jouni Rannan tarina, muistelma - myös ajoista ennen väärentämistä. Mielenkiintoista on heti alkuun seurata jopa hänen lapsuuttaan ja kirja kyllä kiskaisi mukaansa - se on taidokkaasti kirjoitettu sillä mielenkiinto pysyy yllä koko kirjan ajan. Kuvaus luo ajankuvaa nousukaudesta lamaan ja nykypäivään asti.

Kirjan lopussa on kattava luettelo eri taiteilijoista ja teoksista, joita Ranta on ainakin myynyt väärennettyinä, joka antaa hyvin kuvaa siitä kuinka vilpittömin mielin taiteen ostajat myyjät ovat käyttäytyneet.

Marko Erola on vapaa toimittaja.

Tammi 2017
182s.
arvostelukappale

Sijoitimme kumpikin tämän Helmet-lukuhaasteen kohtaan 9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja, sillä ilman näitä väärennettyjä taideteoksia ei olisi luultavasti tätä kirjaakaan.

6 kommenttia:

  1. Hyvin ylittyi teillä kynnys ja kiintoisalla postauksella vähemmän tunnetusta alueesta ja aiheesta palasitte "kehiin". Uskomattoman laajaa liiketoimintaa on tälläkin rintamalla siis harjoitettu. Varsinaisia arvotauluja ei oman kodin seinillä riipu, mutta uusin silmin katselin noita maalauksia ja grafiikkatöitä yllä olevan lukemisen jälkeen. Kevättä kohti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein kiintoisa kirja ja herätti kummasti muutenkin mielenkiintoa aihetta kohtaan - vaikka tosiaan meilläkään ei mitään arvotauluja kotoa löydy. Kiitos kommentista :)

      Poista
  2. Kiva kun taas palasitte langoille!

    Jännittävä aihe kirjalla. Mitähän kaikkea petosta ympärillämme onkaan mistä olemme autuaan tietämättömiä? Meidän kodin "taide" ainakin on aitoa; äitini maalaamia tauluja ja posliiniesineitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen ja herätti kummasti mielenkiinnon asiaan. Ja herättää ajattelemaan, tuskin tämä on tosiaan ainoa asia jossa vastaavanlaista petosta harjoitetaan. Teillä on arvokasta, aitoa taidetta - olisi mahtavaa itsekin osata tehdä taidetta itse. Kiitos kommentista :)

      Poista
  3. Vaikuttaapa kiintoisalta kirjalta. En ole tiennyt, että Suomessa taideväärennöksiä on tehtailtu ihan urakalla. Taiteen ystävänä tämä kirja täytyy ottaa lukulistalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vahva suositus, tykästyimme kumpikin ja kirja kyllä herätti mielenkiinnon asiaa kohtaan noin muutenkin. Isoa bisnestä on ollut.

      Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina päivää!